KNSB-praktijkbegeleider

Vind jij het leuk om trainers of officials in opleiding praktisch te begeleiden en daarmee bij te dragen aan een veilige leeromgeving binnen jouw werkveld? Volg dan de opleiding tot praktijkbegeleider.

Wil jij KNSB praktijkbegeleider worden?

Als praktijkbegeleider heb je een heel praktische rol binnen het opleidingstraject van een cursist: je begeleidt de cursist die een trainers- of official opleiding volgt bij de uitvoering van hun praktijkopdrachten. Je bedenkt en creëert optimale leersituaties die aansluiten bij de leerdoelen van de deelnemer.

Het opleidingstraject om praktijkbegeleider te worden bestaat uit:

 • E-Learning;
 • Trainingsdag.

E-Learning

In deze cursus start je met een e-learning opdracht waarin je veel leert over de rol praktijkbegeleider en maakt een tweetal voorbereidende opdrachten. Als je deze hebt ingeleverd en ze als voldoende is beoordeeld, kun je je aanmelden voor de eerstvolgende trainingsdag.

Trainingsdag

Tijdens de dag ga je praktisch aan de slag met je medecursisten op een aantal thema’s zoals communicatie, drijfveren, mindset, begeleiden en motivatie. Het leuke is dat deze mensen uit allerlei verschillende sporten komen en ieder vanuit de eigen leeromgevingen veel inspiratie meeneemt. Als je de workshopdag met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je het diploma en kun je direct aan de slag als praktijkbegeleider in jouw sporttak.

Om de opleiding tot KNSB-Praktijkbegeleider te volgen, moet je voldoen aan de volgende toelatingsvoorwaarden:

 • leeftijd van tenminste 18 jaar;
 • je bezit van één van de onderstaande geldige diploma’s:
  • trainer niveau 3 of hoger;
  • scheidsrechter nationaal of vergelijkbaar;
  • starter nationaal of vergelijkbaar.
 • je hebt een geldige trainerslicentie of actief werkzaam (geweest tot 5 jaar geleden en bent up-to-date bijgeschoold) als scheidsrechter of starter.
 • je bent lid van de KNSB en staat bij de KNSB ingeschreven voor de opleiding praktijkbegeleider.

Het volgen van de opleiding tot praktijkbegeleider is voor kaderleden met een geregistreerd lidmaatschap bij de KNSB gratis.

Ben je enthousiast geworden over de opleidersrol KNSB Praktijkbegeleider en voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Meld je dan aan voor de cursus via deze link.