Algemene informatie

Goed opgeleide trainers en officials dragen bij aan de vitaliteit en kwaliteit van verenigingen, en ook aan een goed verloop van wedstrijden op elk niveau en in elke discipline. Om zowel trainers als officials (jury, scheidsrechter, starters) goed op te leiden zijn opleiders van belang.

Wil jij KNSB opleider worden?

De KNSB vindt het belangrijk om opleiders op te leiden die cursisten tijdens hun opleidingstraject op een verantwoorde, veilige en kwalitatief hoogwaardige wijze kunnen begeleiden. Daarom is ons motto: “de juiste opleider op de juiste plek”. Hiermee bedoelen we dat we altijd op zoek gaan naar opleiders voor specifieke kennisgebieden.

Frank Zwitser, Opleider bij de KNSB: “Mijn kennis, ervaring en passie voor het schaatsen overbrengen op cursisten houdt mezelf scherp, inspireert en geeft veel voldoening.” 

Solliciteren

Wanneer je opleider bij de KNSB wil worden kun je solliciteren. We starten met een kennismakingsgesprek waarin we aan de hand van jouw CV en motivatie jouw expertisegebied in kaart brengen. Dit doen we onder andere met een zelfreflectietool. Is er een match? Dan kun je aan de slag! Voor de verschillende opleidersrollen kennen we een ‘Aan de slag-traject’. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je nog een opleiding moet volgen of dat je alleen een meeloopstage uitvoert.

Op de startpagina van “Ik wil KNSB opleider worden” vind je de verschillende opleidersrollen en bijbehorende trajecten. Misschien zit er iets tussen voor jou!

Persoonlijke ontwikkeling

De KNSB hecht waarde aan de persoonlijke ontwikkeling van haar opleiders. Na het behalen van een opleiderskwalificatie bieden wij jou diverse scholingsmogelijkheden om verder te groeien als opleider bij de KNSB.

Bijeenkomsten per opleidersrol

Per opleidingsrol organiseren we frequent in het jaar bijeenkomsten over specifieke onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan kalibreersessies voor beoordelaren; hoe zorgen we dat bij elke opleiding op dezelfde manier beoordeeld wordt? Informatiebijeenkomsten voor praktijkbegeleiders; hoe zorgen we ervoor dat een praktijkbegeleider uit het werkveld weet hoe de opleiding van een cursist eruit ziet, maar ook hoe zorg je er voor dat je de juiste sparringpartner of leermeester bent voor de cursist? Daarnaast organiseren we ook intervisiesessies voor leercoaches; hoe zorgen we dat een cursist optimaal begeleid wordt?

We verwachten dat je als opleider bij deze bijeenkomsten aanwezig bent. Hiermee proberen wij uniformiteit te creëren, want opleiden doen we samen!