Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

Wat is een trainerslicentie en hoe vraag ik deze aan?

Wat is een trainerslicentie?

Met een trainerslicentie toon je aan dat je als trainer bevoegd bent tot het geven van lessen en/of trainingen en je schaatsers en inlineskaters kan begeleiden bij wedstrijden of recreatieve activiteiten. Ook waarborgt een trainerslicentie de kwaliteit van jouw behaalde KNSB-trainersdiploma. Hiermee toon je namelijk aan dat je up-to-date bent met het vergaren van kennis binnen de schaats- en inlineskatesport.

In onderstaand overzicht zie je met welke diploma, je welke trainerslicentie kan aanvragen.

DiplomaTrainerslicentieWerkomgeving
Schaatstrainer 2 (LB, ST, MA, KR)
Inlineskatetrainer 2
Jeugdschaatsleider
TL-2 (LB, ST, KR, MA, ISK)Vereniging
Schaatstrainer-coach niveau 3 (LB, ST, MA, KR)
Inlineskatetrainer-coach niveau 3
Trainer A
TL-3 (LB, ST, KR, MA, ISK)Vereniging
Schaatstrainer-coach niveau 4 (LB, ST, MA, KR)
Inlineskatetrainer-coach niveau 4
Trainer B
TL-4 (LB, ST, KR, MA, ISK)Gewestelijke, en baanselectie
KNSB Talent Teams
Topcoach 5
Trainer C
TL-5Nationale selecties en commerciële teams
NB: De afkortingen staan voor langebaanschaatsen (LB), shorttrack (ST), kunstrijden (KR), marathon (MA) en inlineskaten (ISK).

Lees hier meer over het KNSB-bijscholingsbeleid voor trainers met een trainerslicentie.

Het volgen van bijscholingen

Om je trainerslicentie te behouden dien je bijscholingen te volgen, zodat je op die manier je kennis up-to-date houdt en jezelf blijft ontwikkelen. Voor het volgen van bijscholingen ontvang je licentiepunten die je krijgt bijgeschreven op je trainerslicentie. Het varieert per bijscholing hoeveel punten je ontvangt. Bij alle bijscholingen staat aangegeven hoeveel licentiepunten je hiervoor krijgt.

Je kunt bijscholingen volgen van de KNSB of van de Nederlandse Schaatstrainersvereniging, maar van andere bijscholingspartners. Echter ben je ook vrij om naast deze partners ook bij andere partijen bijscholingen te volgen.

In onderstaand schema staat weergeven hoeveel punten je nodig hebt om je trainerslicentie te behouden. Je licentiepunt staat voor één effectief studieuur.

LicentieTotaal benodigde punten (per 3 jaar)
TK-29
TK-318
TK-427
TK-527

Indien je binnen 3 jaar voldoende licentiepunten hebt ontvangen, kun je jouw trainerslicentie verlengen.

Wat kost een trainerslicentie?

De kosten voor een trainerslicentie bedragen €65,-. Een trainerslicentie heeft een looptijd van 3 jaar.  Voor een extra discipline in je trainerslicentie hoef je geen extra kosten te betalen.

Hoe vraag ik voor de eerste keer een trainerslicentie aan?

Indien je nog niet eerder in het bezit bent geweest van een trainerslicentie kun je deze aanvragen in Mijn KNSB. Ook het verlengen van je trainerslicentie kan in Mijn KNSB. Voor het verlengen van je trainerslicentie vind je meer informatie onder het kopje ‘Hoe kan ik mijn trainerslicentie verlengen?’

Heb je onlangs of in het verleden een KNSB trainersopleiding niveau 2, 3, 4 of 5 afgerond? Dan mag je een trainerslicentie aanvragen. Op de dag van aanvraag, gaat jouw trainerslicentie meteen in. Nadat je de aanvraag hebt gedaan, ontvang je de trainerslicentie met informatie over hoe je licentiepunten kunt behalen en kunt registeren.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?