Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Zilveren Bal uitstekend marketingmiddel voor Elfstedenhal

Gepubliceerd maandag 12 maart 2018

Kortebaanschaatsen hoort bij Leeuwarden. De Friese hoofdstad wordt gezien als de bakermat van deze sport en daarom was het niet meer dan logisch een nieuw sprinttoernnooi te organiseren in de Elfstedenhal. Op 21 maart vindt alweer voor de derde keer de Zilveren Bal plaats in de schaatshal in Leeuwarden. In de loop der jaren is het evenement uitgegroeid tot een uitstekend marketingmiddel voor de ijsbaan.

In 2016 werd door Karsten van Zeijl en Jan Ykema voor de eerste keer de Zilveren Bal georganiseerd. De organisatoren haalden hun inspiratie uit de Gouden Bal – een schaatswedstrijd op natuurijs voor vrouwen – en zij wilden de traditie van het kortebaanschaatsen levend houden. “De Gouden Bal hoort bij Leeuwarden, dus was het eigenlijk logisch dat Karsten en Jan ons benaderden om de Zilveren Bal in de Elfstedenhal te laten plaatsvinden”, zegt Johan van der Kooi, directeur van de Elfstedenhal.

Het toernooi heeft inmiddels een vaste plek op de schaatskalender. Volgens Van der Kooi is dat onder andere het resultaat van een goede samenwerking tussen de Elfstedenhal en de organisatoren van de Zilveren Bal. “Normaal gesproken hebben wij alleen een faciliterende rol bij evenementen. Plat gezegd zorgen we voor goed ijs, de koffie en patat. Bij de Zilveren Bal is onze rol wat groter. We zijn er actiever bij betrokken. We hebben veel kennis en ervaring met de organisatie van evenementen. We zoeken elkaar meer op en we helpen bijvoorbeeld bij de opbouw. Je moet het samen doen en elkaar helpen, want samen bepaal je of iets een succes wordt.”

Positieve effecten

Al sinds de eerste editie in 2016 merkt Van der Kooi de positieve effecten van het evenement. “De Zilveren Bal is een prachtig marketingmiddel. In elke tweede of derde zin over het toernooi wordt de Elfstedenhal genoemd. Zo genereren we enorm veel media-aandacht. Daarnaast boren we met de organisatie van de Zilveren Bal een nieuw publiek aan. De hal is in principe gebouwd voor de breedtesport, maar als de toppers bij ons komen schaatsen of zelfs trainen is dat enorm inspirerend voor de recreatieve schaatsers.”

Ook voor de inmiddels meer dan 100 partners van de Elfstedenhal is de Zilveren Bal een evenement om naar uit te kijken. “Over aandacht van sponsoren hebben we niet te klagen. Dat komt mede door alle mooie dingen die we organiseren. Van topsporttoernooien tot het schoolschaatsen. De Zilveren Bal is natuurlijk wel een uitgelezen moment om al die partners uit te nodigen en hen een leuke avond te bieden.”

Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa

2018 belooft een speciaal jaar te worden, voor zowel de Zilveren Bal als de Elfstedenhal. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Leeuwarden dit jaar de Culture Hoofdstad van Europa is. “Tijdens de Zilveren Bal wordt er een theatervoorstelling opgevoerd, waarin de bezoekers in een tijdreis worden meegenomen door de historie van het kortebaanschaatsen”, zegt Van der Kooi. “Wij als Elfstedenhal zijn dit jaar ook actief in allerlei projecten. Omdat Leeuwarden Culture hoofdstad van Europa is komen er dit jaar meer mensen dan normaal naar Friesland. Daar hopen wij ook van te profiteren, want schaatsen en Friesland gaan hand in hand.”

Hetzelfde geldt volgens Van der Kooi voor de Elfstedenhal en de Zilveren Bal. “Elke ijshal heeft wel zijn eigen evenementen die bij die ijshal horen. Dat bepaalt mede je identiteit. Bij de Elfstedenhal is dat onder andere het geval met de Zilveren Bal. Het toernooi zorgt voor enorm veel naamsbekendheid en het is ontzettend leuk om te organiseren.”

Wil jij aanwezig zijn bij de Zilveren Bal? Kijk hier voor meer informatie over  het toernooi en download de Sprintapp en je krijgt 50% korting op het tweede kaartje voor De Zilveren Bal.

Download de app voor schaatsend Nederland


Foto’s: Vincent Riemersma

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?