Wil Blom van Wees Lid van Verdienste van de KNSB
Tijdens een afscheidsdiner bij restaurant de Voetangel in Ouderkerk aan de Amstel is Wil Blom van Wees door de KNSB in de ’bloemetjes’ gezet. Technisch directeur Arie Koops speldde haar de onderscheiding Lid van Verdienste van de KNSB op. Wil Blom van Wees was liefst 25 jaar secretaris/penningmeester van de Stichting Start.
Wil Blom van Wees is een voorbeeld van een oud-sporter die zich na afloop van haar actieve schaatscarrière intensief en langdurig heeft ingezet voor de belangen van de generaties die na haar kwamen.
Wil van Wees was naast Stien Kaiser en Carry Geijssen één van de dames die in mei 1963 door de KNSB werd uitgenodigd om op het CIOS in Overveen te komen trainen voor de conditietraining o.l.v. Ben Holleboom. Dat was de start van de eerste dameskernploeg. Blom van Wees is lid van de kernploeg geweest van 1963 tot 1967.
Een bijzonder feit was dat Van Wees op 25 januari 1964 op de Jaap Edenbaan in Amsterdam een nieuw Nederlands record reed op de 1000 meter. Dat was rond 19.30 uur en om 20.00 uur kwam dat op het tv-journaal. Er werd gezegd: “Op haar verjaardag heeft Wil van Wees zichzelf een Nederlands record cadeau gegeven.” Het was namelijk haar verjaardag.
Internationaal was een 16e plek bij het WK in 1966 haar hoogste klassering. Maar d’r had veel meer ingezeten. Van Wees reed op de 500 meter tegen Egorova en leek eerste of tweede te gaan worden. Ze lag voor, toen ze in de tweede bocht de hard bevoren sneeuwrand aantikte en onderuit ging. Begin maart dat jaar won ze in Oost-Berlijn wel de Stedenwedstrijd. Aan het eind van dat seizoen stond Van Wees zesde op de wereldranglijst.
Na een voor heden ten dage korte schaatscarrière stortte Blom van Wees zich op een maatschappelijke carrière.
In 1992 keerde ze terug in de schaatssport en nam zitting in het bestuur van de Stichting Start, die in 1984 was opgericht. Het bestuur bestond in 1992 verder uit Henk van der Grift, Jan Dijkema, Tineke van Pelt en René Lodder.
START richtte zich oorspronkelijk op de maatschappelijke begeleiding van ex-topsporters, die zich na een schaatscarrière (vaak) met een lege beurs en zonder werkervaring nog moesten voorbereiden op een maatschappelijke carrière.
Bij de verdere professionalisering van de schaatssport kwam de focus van START ook te liggen op de ondersteuning van talenten. Ook de maatschappelijke begeleiding werd verder ontwikkeld, waarbij talenten en ex-topsporters werden begeleid door counselors als Diemer Wolting en Jildou Gemser en was er intensief contact over gewenste financiële ondersteuning. In het laatste decennium kwam de focus daardoor voor START te liggen op het financieren van de exit begeleiding van afzwaaiende toppers en het halen van startkwalificaties in het onderwijs door talenten. In de archieven van de stichting komen veel illustere namen voor van sporters die met behulp van START op weg zijn geholpen.
Wil Blom van Wees maakte niet alleen een kwart eeuw deel uit van het bestuur van de Stichting Start, maar had ook een belangrijke rol bij het zeker stellen van de onafhankelijke positie van de stichting.