Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wedstrijdkalender langebaan 2019-2020 is rond

Gepubliceerd woensdag 19 juni 2019

Na de vaststelling van de internationale wedstrijden is nu ook de landelijke wedstrijdkalender langebaan en kortebaan voor het seizoen 2019/2020 compleet gevuld. Een seizoen wat in juli start met een pilot mass start-wedstrijd in Heerenveen en tevens weer wordt afgesloten in Thialf met de ISU World Cup-finale.

Het eerste grote toernooi, het World Cup kwalificatietoernooi (WCKT), vindt ook dit jaar weer plaats in het eerste weekend van november. Tijdens dit toernooi worden de startplaatsen verdeeld voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden, waarvan de eerste in Minsk plaatsvindt. Daarna volgt een bezoek aan Tomaszow Mazowiecki in Polen, gevolgd door World Cups in Astana (Kazachstan) en Nagano (Japan). Na een tussenstop van de World Cup in Calgary vindt de wereldbekerfinale plaats in Heerenveen.

Rabo Holland Cup
Om je te plaatsen voor het WCKT staat de traditionele IJsselcup/Holland Cup 1 in Deventer op het programma, met voorafgaand de Dutch Classics, waar een aantal plaatsen voor de IJsselcup/Holland Cup 1 te verdienen zijn. De wedstrijden binnen de Rabo Holland Cup fungeren ook dit jaar als selectiewedstrijden voor het WCKT en de nationale kampioenschappen.

De wedstrijdreeks, die dit seizoen voor de tiende keer plaatsvindt, bestaat uit meerdere wedstrijden verspreid over de maanden oktober tot en met maart. Vanaf seizoen 2018/2019 is Rabobank naamgevend hoofdsponsor. In veel gevallen maakt de Rabo Holland Cup deel uit van een van de schaatsklassiekers, zoals Kraantje Lek, de Eindhoven Trofee, de Gruno Bokaal/Zilveren Schaats en Utrecht City Bokaal.

De eerste nationale titels worden dit seizoen weer tussen Kerst en oud & nieuw verdeeld op de KPN NK Afstanden van 27 tot en met 29 december. Ook de mass start maakt onderdeel uit van dit evenement tussen de feestdagen. Het KPN NK Allround en het KPN NK Sprint worden gehouden in het laatste weekend van januari. Beide toernooien vinden plaats in Heerenveen.

Nieuwe opzet massastartcompetitie
Om internationaal bij de top van de mass start te blijven horen, is op nationaal vlak de competitie opnieuw ingericht en is het aantal wedstrijden flink uitgebreid. Meerdere competitiewedstrijden zijn toegevoegd aan een bestaande Rabo Holland Cup. Hiermee groeit de massastart echt als één van de onderdelen van langebaanschaatsen.

Dit seizoen wordt er niet meer gewerkt met teamlicenties, maar rijders moeten zichzelf selecteren voor de volgende wedstrijd. Disciplinemanager Freek van der Wart en bondscoach Jan Coopmans hopen dat hierdoor meer strijd ontstaat en het niveau in Nederland omhooggaat. Om je te plaatsen voor het de mass start tijdens het WCKT en het KPN NK mass start zijn de voorafgaande wedstrijden nu bepalend.

Naast deze wedstrijden bevat de kalender tevens een wedstrijdcircuit voor junioren met een tweetal NK’s, waarbij ook weer plaatsen te verdienen zijn voor de wereldkampioenschappen junioren en de World Cups voor junioren. Een van de wereldbekerwedstrijden wordt dit seizoen gehouden in Enschede. Daarnaast staat er voor de junioren dit jaar ook de Winter Youth Olympic Games in het Zwitserse Lausanne en St Moritz op het programma.

In diezelfde cyclus van vier jaar zitten ook de masters, dus naast het geïntegreerde NK Masters Afstanden en NK Masters Allround en de gebruikelijke Masters Allround Games (Collalbo) en Masters Sprint Games (Calgary) is er dit seizoen ook de door het IOC erkende Winter World Masters Games in Innsbruck.

En voor het korte werk is dit jaar voor de tweede maal de Sprint League gerealiseerd. Een wedstrijdreeks met NK’s Kortebaan, Pure Sprint en Supersprint, een Pure Sprintwedstrijd en uiteindelijk als finalewedstrijd De Zilveren Bal in Leeuwarden.

Grote titeltoernooien
Na de jaarwisseling wordt via de EK Afstanden in Heerenveen en de vijfde World Cup in Calgary opgebouwd naar de wereldkampioenschappen. Van 13 tot en met 16 februari is Salt Lake City het toneel van de WK Afstanden. In het Noorse Hamar vindt dit seizoen voor het eerst het gecombineerde WK Allround & Sprint plaats. Het seizoen wordt afgesloten in Thialf op 7 en 8 maart met de wereldbekerfinale.

Zowel het sectiebestuur Langebaan & Kortebaan als disciplinemanager Van der Wart is ervan overtuigd dat er een aantrekkelijk programma ligt voor het nieuwe schaatsseizoen. Bij iedere wedstrijd zijn er weer plaatsen te verdienen voor het volgende toernooi, iets waar de sectie zich als vertegenwoordiger van de landelijke wedstrijdsport hard voor heeft gemaakt. Zo is het wedstrijdprogramma als ware het een reis door het gehele wedstrijdseizoen, met als ultieme doel zoveel mogelijk Nederlandse medailles tijdens de WK’s.

Voor meer informatie vind je hier de complete wedstrijdkalender met nationale wedstrijden voor dit seizoen. Ieder wedstrijdcircuit heeft zijn plaatsingsschema en selectieprocedures die op de site van de KNSB opgenomen zijn.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?