Zo ontvangen bestuurders van verenigingen nog weleens goed doordachte mails van criminelen, zogenaamd vanuit de voorzitter of penningmeester van de vereniging, met bijvoorbeeld de vraag om bankgegevens of met een factuur en verzoek om de betaling te voldoen. Het bericht lijkt op een vertrouwd mailtje, maar is dat dus niet. Het is belangrijk daarbij scherp te zijn op een aantal kenmerken. Zo mankeert er heel vaak een en ander aan de zinsbouw en is het mailadres van de afzender, waar dus een reply heengaat, subtiel anders dan het werkelijke mailadres van bijvoorbeeld de voorzitter. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een bericht of factuur? Neem dan telefonisch contact op met de afzender in de mail, zodat jij zeker weet dat je te maken hebt met een bekende. En heb je twijfels bij een meegestuurde weblink, bestudeer de link dan nog eens zorgvuldig of check de link op www.checkjelinkje.nl.
Criminelen doen zich ook via SMS of WhatsApp regelmatig voor als een bekende, om zo te proberen mensen ertoe te bewegen geld over te maken. Dat doen ze zorgvuldig en met veel voorbereiding, waardoor slachtoffers denken werkelijk met een bekende te maken te hebben en in de val lopen.
Criminelen proberen op steeds meer verschillende manieren mensen op te lichten. Wees scherp en voorkom dat jouw vereniging de dupe wordt. Bekijk dit bericht voor meer informatie over phishing.