Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wat betekent de informatieplicht energiebesparing voor jouw club?

Gepubliceerd maandag 8 april 2019
Sportclubs opgelet! Vanaf 1 juli 2019 treedt de Informatieplicht Energiebesparing in werking. Dat betekent dat elke sportvereniging met een verbruik van minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas vóór 1 juli 2019 moet doorgeven welke energiebesparende maatregelen zijn getroffen.

Sportverenigingen die per jaar 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of meer verbruiken waren al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Daar kom nu de informatieplicht bij om energie besparing te stimuleren. We hopen als sportbonden met de Minister op korte termijn in gesprek te gaan over de wijze waarop gemeenten handhaving gaan organiseren, met vanuit ons de insteek om coulance toe te passen – om zo verenigingen de kans te geven met een gestructureerd plan hun verduurzamingsopgave op te pakken.

Voor wie geldt de informatieplicht?

De informatieplicht geldt zoals gezegd voor verenigingen die minimaal 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken. Over het algemeen zijn dat grote sportclubs met een aanzienlijke buitenaccommodatie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) heeft een overzichtelijk stappenplan gemaakt om vast te stellen of ook jouw club aan de informatieplicht moet voldoen. Kijk op infographics.rvo.nl/informatieplicht voor meer informatie.

Wat zijn erkende maatregelen?

Blijkt uit het stappenplan dat jouw club een informatieplicht en energiebesparingsplicht heeft? Dan moeten de genomen maatregelen worden doorgegeven aan de RvO. Maar wat zijn die erkende maatregelen dan eigenlijk precies? De overheid heeft per bedrijfstak een lijst opgesteld met erkende maatregelen. Sportverenigingen vallen onder de lijst Sport en Recreatie. Hier is per thema te zien welke erkende maatregelen er zijn. Voor sportclubs gaat het vooral om verlichting, bijvoorbeeld het plaatsen van bewegingssensoren en tijdschakelaars.

Inloggen om erkende maatregelen te rapporteren

Is duidelijk welke erkende maatregelen genomen zijn? Dan is het tijd om te gaan rapporteren. Dat doe je in eLoket. Om in te loggen in eLoket heeft u een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig. Vraag dit op tijd aan bij een leverancier want het duurt ongeveer vijf werkdagen voor dit geregeld is. De kosten van het eHerkenningsmiddel liggen tussen de 5 en 22 euro per jaar. Bekijk hier het leveranciersoverzicht.

Rapporteren

Heb je het eHerkenninsmiddel binnen? Ga dan naar het eLoket om te rapporteren. Goed om bij de hand te houden:

Geef vervolgens voor elke erkende maatregel aan of jouw vereniging de maatregel wel (en in hoeverre) of niet heeft uitgevoerd of dat u een alternatieve maatregel heeft genomen.

Belangrijk!

Het eLoket voor het rapporteren van de energiebesparende maatregelen is geopend. Uiterlijk 1 juli 2019 moet de informatie over jouw club daar binnen zijn als jullie moeten voldoen aan de informatieplicht. De gemeente of omgevingsdienst heeft de plicht om te controleren of de Informatieplicht energiebesparing wordt nageleefd. Wacht dus niet te lang met invullen. Bekijk hier het introductiefilmpje van de RvO voor meer informatie.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?