Voorzitter DDD: "Bestuurdersopleiding gaf ons nieuwe energie"
Dinsdag 25 augustus 2020
Petra van Rooij en Anki de Kiefte van Kunstrijvereniging de Drechtsteden Dordrecht rondden begin 2020 de opleiding Besturen met Impact van de KNVB af. Het bestuurdersduo kijkt positief terug op de opleiding. Van Rooij en De Kiefte deden zelfs inspiratie op voor een hervorming van het vrijwilligersbeleid bij de vereniging.
“Bij DDD bestaat het bestuur al lange tijd uit bijna allemaal dezelfde personen. We zijn altijd bezig om te ondernemen, maar verliezen daardoor soms uit het oog waar besturen eigenlijk om draait. Daarom heb ik voorafgaand aan de opleiding goed nagedacht over wat ik wilde leren. Ik wilde effectiever omgaan met de beschikbare tijd die je als bestuurder hebt en leren van de ervaringen van andere bestuurders”, zegt Van Rooi.
In november 2019 begon ze samen penningmeester De Kiefte aan de opleiding, die in totaal vijf avonden behelsde. Naast de bestuurders van DDD volgden ook vrijwilligers van van hockey- en voetbalclubs de opleiding Besturen met Impact. Het pallet aan verenigingen zorgde volgens Van Rooij voor interessante gesprekken. “Het is zo leerzaam om met anderen van gedachten te wisselen over het besturen van een sportclub. In die gesprekken merkte ik dat er veel raakvlakken zijn met andere verenigingen. Je bent veelal met dezelfde uitdagingen bezig. Zo hebben veel clubs ook te maken met zogenaamd consumentengedrag. Door hierover met elkaar te praten, doe je andere inzichten op. Je kunt iets bijvoorbeeld als uitdaging zien in plaats van een probleem. Alleen al door ergens met een andere invalshoek naar te kijken, kun je voor jezelf een verschil maken.”
‘Verenigen doe je met z’n allen’
Het is een van de lessen die Van Rooij leerde op de opleiding. Volgens de voorzitter van DDD was er één boodschap die telkens terugkwam. “Verenigen is het belangrijkste wat er was. Hoe je met elkaar, dus met iedereen die op een of andere manier bij de vereniging is betrokken, de club maakt. Je doet het met z’n allen. Dat zijn zaken die je eigenlijk ook wel weet, maar het is goed dat nogmaals te horen. Het is namelijk de essentie van wat wij doen als bestuurders.”
Door het volgen van de opleiding denkt DDD ook na over een ander vrijwilligersbeleid. In gesprek met een voetbalclub leerde Van Rooij over een beloningssysteem dat daar was ingevoerd. Nu wordt er nagedacht hoe dat systeem bij de kunstrijvereniging geïmplementeerd kan worden. “Uitgangspunt van het beloningssysteem is dat vrijwilligers geen boete meer krijgen als ze hun taken niet uitvoeren, maar dat je ze als vereniging juist beloond wanneer ze een dienst van iemand overnemen of zich inzetten voor een evenement. Die gedachte sprak ons erg aan. We kijken hoe we dit principe kunnen invoeren bij DDD, bijvoorbeeld door samen te werken met een sponsor die korting op materialen en kleding kan aanbieden als je je inzet voor de vereniging.”
Cultuur en structuur
Na het volgen van de opleiding voerde het bestuur van DDD ook direct weer periodieke voortgangsgesprekken met de trainers in. “We werden gewezen op het belang van cultuur en structuur bij een vereniging. De laatste jaren schoten de trainersgesprekken er steeds vaker bij in. Terwijl het zo belangrijk is dit soort zaken gewoon te doen”, aldus Van Rooij.
Er zijn dus al diverse veranderingen doorgevoerd binnen de vereniging, maar hoe kijkt Van Rooij naar haar eigen functioneren als voorzitter? “Idealiter zou ik meer willen besturen en de uitvoerende taken bij anderen neerleggen. De praktijk leert dat dit lastig is. Ook omdat het moeilijk is om als bestuur dingen los te laten. Maar het is wel iets waar ik mij dankzij de opleiding weer bewust van ben. Het was een opfriscursus voor ons en gaf energie om meteen aan de slag binnen de club. Ik kan het daarom iedereen, en met name nieuwe bestuurders, aanraden de opleiding te volgen.”
Wil je de opleiding Besturen met Impact ook volgen? Kijk hier voor meer informatie.