Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Voorkom vaatproblemen met de self-check

Gepubliceerd woensdag 7 maart 2018

Schaatsers die last hebben van snelle verzuring en krachtverlies in (één van) hun benen kunnen kampen met een bloedvataandoening. Deze oorzaak wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl het probleem goed te behandelen is. Een speciale self-check ontwikkeld door diverse experts helpt sporters te achterhalen of zij kampen met een vaatprobleem en wijst hen de juiste plek voor advies of een behandeling.

Recreatieve schaatsers lopen een verhoogd risico op problemen in de bekkenslagader. Met name sporters die meer dan 25.000 kilometer hebben geschaatst of gefietst (meer dan vijf jaar vijf uur per week) behoren tot de risicogroep.

Heb je last van pijn, een machteloos gevoel of kramp in je been als je afzet tijdens het schaatsen, doe dan de self-check. Dankzij de self-check kom je te weten of jouw klachten mogelijk wijzen op een bloedvatprobleem.

Vragenlijst

Deze check bestaat uit een eenvoudige vragenlijst. Na het invullen van de vragen zie je hoe groot het risico op vaatproblemen is in jouw situatie. Vervolgens krijg je advies bij wie je het beste hulp kunt vragen. Als de kans kleiner is dan 60 % is er een verwijzing in eerste instantie naar huisarts/sportarts in eigen regio. Bij een risico > 60 % word je doorverwezen naar sportarts Goof Schep van Máxima Medisch Centrum. Hij heeft zich gespecialiseerd in dit onderzoek.

Door de gebogen positie in schaatshouding en de beweging die de benen maken, kan de bekkenslagader een ‘knik’ maken. Sportarts Schep van het Máxima Medisch Centrum licht toe: “Vergelijk het met een tuinslang die je steeds op hetzelfde punt buigt: eenmaal geknikt, zal de slagader bij iedere zware inspanning op hetzelfde punt afknikken.”

Kennis Transfer Sportgezondheidszorg

De self-check is, in het kader van Kennis Transfer Sportgezondheidszorg, ontwikkeld door Sportzorg.nl in samenwerking met diverse experts op het gebied van wielrennen/schaatsen. De groep experts bestaat uit sporters, trainers, sportartsen, bewegingswetenschappers, een fysiotherapeut en een cardioloog. Ook de KNSB was bij de groep betrokken.

Meer nieuws

KNSB en Qualogy, partners in talentherkenning

Skeelerpiste Rotterdam strijdtoneel Daikin NK Inlineskaten

KNSB maakt TeamNL Shorttrack ’24-’25 bekend

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?