Verenigingen maken zich klaar voor de SKATE4daagse

Zaterdag 10 juni 2023

Komende week zie je weer veel skeeleraars voorbij rollen, want de SKATE4daages staat op het punt van beginnen. Onder meer de skeelerverenigingen in Ede, Alphen aan den Rijn en Hoogeveen hebben zich aangesloten bij het evenement. Alle drie geven ze er hun eigen draai aan.

Foto : Eigen foto

Bij de Edese IJsvereniging ligt de organisatie in handen van de 16-jarige Niels en Thea. Het koppel staat al vanaf hun zesde op de skates. “Het leek ons leuk om te doen. We vinden het belangrijk om de kinderen te enthousiasmeren. Skeeleren is een sport die niet alleen draait om uithoudingsvermogen of kracht, maar ook techniek”, vertelt Niels. Zijn vriendin Thea vult hem aan: “Altijd kan je jezelf verbeteren.”

De twee skeeleraars kregen af en toe wat hulp, maar hebben de meeste dingen zelf geregeld. Niels: “De kinderen onder de twaalf rijden het eerste uur en krijgen na elk rondje een stempel. De andere rijders zetten de Go Skate app aan om de kilometers bij te houden. Het organiseren was leuk, maar het beste moet nog komen.” “We willen graag de kinderen zien genieten van de SKATE4daagse”, vertelt Thea.

Het skeelerkoppel Thea en Niels heeft in Ede de organisatie op zich genomen. | Foto : Eigen foto

STV De IJshazen uit Hoogeveen pakt het dit jaar anders aan. "Mensen in de omgeving denken dat wij vooral rondjes skeeleren. Wij willen juist laten zien dat er veel techniek bij het skeeleren komt kijken. Daarom bieden wij clinics aan voor de jeugd. Een aantal ervaren leden helpt de nieuwelingen bij de basistechnieken van het skaten,” legt Nina Oostwoud uit.

Met eten, drinken, muziek en stralend weer belooft het een mooi evenement te worden. “Het is een pittige week voor iedereen, maar het moet ook een feestje zijn. Alle nieuwelingen die blijven hangen zijn voor ons een mooie extra.”

In Alphen aan den Rijn organiseren ze voor de tweede keer de SKATE4daagse. Daar geen rondjes op de baan, maar een afwisselend parcours. “OMNI Skaters is een vereniging die in de natuur skeelert. Vier avonden bieden we tochten aan en elke keer verkennen we een ander deel van Alphen. De groepen kunnen vijf, tien of twintig kilometer rijden”, vertelt Femke Effting van OMNI Skaters.

De routes in Alphen aan den Rijn zijn afwisselend. | Foto : Eigen foto

Verschillende routes zijn uitgestippeld. “De korte afstanden waren best een uitdaging, omdat Alphen is omgeven door water en je dus afhankelijk bent van bruggen. Je wilt een route met goed asfalt binnen de gegeven afstand. Bovendien moet het leuk én veilig zijn. Daarom is een helm ook verplicht. Want als je valt, is dat bijna altijd op je hoofd.”

Effting laat weten dat iedereen mag meedoen. “Onze missie is: van skaters, voor skaters. Je hoeft je niet aan te melden, je mag zo aansluiten. Er zijn meer skeeleraars dan je denkt. We komen er altijd veel tegen tijdens onze tochten en de SKATE4daagse is een mooie manier om ze samen te brengen.”

Wil jij zelf ook meedoen aan de SKATE4daagse? Op schaatsen.nl/SKATE4daagse kun je vinden of er een vereniging in de buurt het skeelerevent organiseert. Op de pagina vind je ook meer informatie over hoe je zelf de SKATE4daagse kunt skeeleren met de Go Skate app.