Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Vanaf deze winter strijden vijf ijsclubs om eerste marathon op Nederlands natuurijs

Gepubliceerd vrijdag 14 december 2018
Vanaf deze winter mengen zich niet vier maar vijf ijsclubs in de strijd om de eerste marathon op Nederlands natuurijs te kunnen organiseren. Nieuw Buinen is officieel toegetreden tot het selecte gezelschap, dat verder bestaat uit Haaksbergen, Veenoord Nieuw-Amsterdam, Noordlaren en Arnhem. Voor volgend jaar staat Puttershoek als nummer zes in de startblokken.

December 2018 is warm begonnen, maar de eerste nachtvorst was alweer in het land. Dus wie weet… De KNSB heeft samen met de verenigingen een nieuwe werkwijze opgesteld, waardoor het mogelijk wordt sneller en betere wedstrijden op natuurijs te organiseren. Als het stevig gaat vriezen, organiseert de KNSB liefst een volledige Vierdaagse op Nederlands natuurijs. De laatste keer dat dit lukte was in de winter van 2010 – 2011.

Nieuw Buinen

In Nieuw Buinen ligt sinds vorig jaar een 333 meter lange skeelerbaan van asfalt, waarop ’s winters een laag ijs kan worden gelegd. Schaatsvereniging Nieuw Buinen mengt zich met een enthousiaste groep vrijwilligers graag in de strijd om de eerste marathon op natuurijs. Willem Hut, competitieleider marathon van KNSB, is daar blij mee. “De kans dat de hele cyclus wordt afgemaakt, wordt hierdoor een stuk groter.”

De traditionele verenigingen zetten intussen alle zeilen bij om hun ijsbanen zo snel mogelijk in orde te hebben, zodra de vorst in het land komt. Noordlaren heeft zijn baan geheel wit geverfd. In Haaksbergen hebben ze recent een 130 meter lang zonnescherm geplaatst. “Laat het nu maar snel vriezen” zegt Hut. “De boormachine om de ijsdikte te meten ligt al weer klaar.”

Sponsors

Vier sponsors hebben hun steun aan de natuurijsmarathons in eigen land toegezegd. Naast KPN, al sinds 2010 betrokken partner van de KNSB, zijn dat Rabobank, Tonzon en Trachitol. Rabobank zal rond de wedstrijden Koek & Zopie 2050 serveren, met duurzame varianten van klassiekers als chocolademelk. erwtensoep en koek. Trachitol heeft als motto ‘tegen keelpijn en voor schaatskoorts’. Tonzon plaatste deze zomer ter voorbereiding al thermometers in de Haaksbergse grond.

Afgelopen winter ging de primeur naar schaats- en skeelerclub IJSCH uit Haaksbergen. Daarna werden nog marathons verreden in Arnhem, georganiseerd door STG RijnIJssel en Thialf, en Noordlaren (IJsvereniging De Hondsrug). Omdat de dooi inviel, kon de vierdaagse niet worden voltooid, Schaatsvereniging Veenoord Nieuw- Amsterdam moest afhaken.

De laatste keer dat een volledige vierdaagse wedstrijd werd afgewerkt, december 2010, wonnen Christijn Groeneveld en Jolanda Langeland het klassement na wedstrijden in achtereenvolgens Noordlaren, Veenoord, Haaksbergen en Gramsbergen.

Meer nieuws

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

KNSB en TIG Sports verlengen samenwerking in Shorttrack tot 2028

Aftrap campagne basiseisen sociale veiligheid

TeamNL langebaanschaatsen voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

TeamNL Shorttrack voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

Extra marathon op de kalender: Staatsloterij Schaatsmarathon

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?