Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Twintig onderscheidingen in de schaatswereld

Gepubliceerd maandag 6 mei 2019

Bij de jaarlijkse lintjesregen rond Koningsdag zijn ook ruim twintig mensen uit de schaatswereld onderscheiden. Op 26 april werden, verspreid over heel het land, 19 vrijwilligers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Willy Klunder-van Dartel en Marica Bakker mogen zich zelfs Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Een overzicht van alle onderscheidenen uit de schaatswereld.

 

Willy Klunder-van Dartel (Deventer)

Alle schaatsers van KNSB-district Oost kennen Willy Klunder als de verpersoonlijking van het wedstrijdsecretariaat. Hoewel zij na ruim 35 jaar in 2016 afscheid nam van de baancommissie en het wedstrijdsecretariaat van KNSB district Oost, is Willy nog altijd een graag geziene gast op de Deventer ijsbaan en zet zij zich nog altijd in voor de Deventer IJsclub (DIJC).

Al in de jaren ’70 werd Willy Klunder als vrijwilliger actief bij het organiseren van schaatswedstrijden. Als wedstrijdsecretaris zorgde zij ervoor dat scheidsrechters, starters, trainers, ijsmeesters, vrijwilligers en schaatsers wisten waar ze aan toe waren. Willy hield het overzicht en zorgde ervoor dat alles op rolletjes liep. Willy’s draaiboeken worden nu op vele andere ijsbanen in binnen- en buitenland gebruikt.

Marica Bakker (Amersfoort)
Sinds 2012 is Marica Bakker als vrijwilligster betrokken bij het schaatsen en inlineskaten. Dat doet ze zowel bij de Schaatsvereniging Utrecht als op de ijsbaan Vechtsebanen en bij SkateUnited. Deze laatste stichting, waarvan ze bestuurslid shorttrack is, organiseert via het Regionaal Talentencentrum Midden-Nederland de talentontwikkeling bij langebaanschaatsen, shorttrack en inlineskaten.

Marica Bakker is werkzaam als ic-verpleegkundige in Hoorn en het Erasmus Medisch Centrum. Van 1998 tot en met 2005 was ze actief voor de stichting VNB in Den Bosch, een reisorganisatie die medisch begeleide bedevaarten verzorgt. Onder de naam Pelle Reizen organiseert zij reizen sinds 2009.

 

Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn de volgende schaatsvrijwilligers (in alfabetische volgorde) benoemd.

Maria Bakker-Grootendorst (Bleskensgraaf)

Twintig jaar, van 1985 tot 2005, zat Maria Bakker-Grootendorst bij IJsclub Vooruitgang in Bleskensgraaf in de leiding van de ijstent. Het was slechts een van haar vele activiteiten als vrijwilligster. Mevrouw Bakker werkte jaren bij de wereldwinkel en zet zich nu nog in als medewerker bij de rommelmarkt en collectant voor de Nierstichting en Hartstichting. Verder is ze bestuurslid van de Vrienden van Graafzicht en werkt ze in de Spar Graafzicht.

Kees van der Bie (Hellevoetsluis)
Sinds de oprichting in 1963 was Kees van der Bie betrokken bij IJsclub Nooitgedacht in Oudenhoorn. Hij zet zich al die jaren vrijwillig in voor de club. Van het onderhoud van de keetkantine in de zomermaanden, het bakken van patat en het tappen van punch, tot aan het dichten van de scheuren in het ijs tijdens koude winterse nachten. Sinds 2010 is hij voorzitter. Ook andere verenigingen en evenementen in Oudenhoorn kunnen rekenen op zijn steun, als EHBO-er en verkeersregelaar.

Jacob Petrus Bohnenn (Borne)
Jacob Bohnenn is onder meer onderscheiden voor zijn activiteiten als vrijwilliger voor de Bornse Schaats- en Skeelervereniging. In Borne was hij verder ook oprichter van de carnavalsvereniging de Schaop’nböll’kes en zette hij zich in voor het Bestuur Lichamelijke Opvoeding en Sport.

Gert Griffioen (Lopik)
Gert Griffioen krijgt zijn onderscheiding onder meer vanwege zijn werk als voorzitter van de IJsclub Centrum te Lopik. Bij de ijsbaan onderhield hij het terrein en realiseerde het nieuwe clubgebouw. Voorts is Griffioen is sinds 1975 vrijwilliger bij de protestantse gemeente Lopik en het Weteringkoor te Cabauw. Hij was tot 2015 werkzaam als conciërge van de Christelijke Scholengemeenschap Willem de Zwijger te Schoonhoven.

Jany de Jongh-van der Wulp (Westmaas)
Van 1985 tot 2005 was Jany de Jongh als vrijwilliger actief bij de IJsclub Westmaas. In die twintig jaar zette ze zich belangeloos in voor het reilen en zeilen op de ijsbaan. Vrijwilligerswerk doet ze al sinds 1979. Naast de ijsclub was en is ze actief voor ‘Mastlands Fanfare’, Binnenmaas Fanfare Orkest ‘Da Capo’, Openbare Basisschool De Vlashoek en de Protestantse Gemeente Nieuwland in Westmaas.

Jan van Klei (Berkenwoude)
Jan van Klei uit Berkenwoude, voorzitter van de IJsclub Berkenwoude, zet zich in voor wel tien verschillende organisaties. Variërend van de stichting cultureel centrum De Zwaan tot de vis- en ijsclub, van de viering van Koningsdag tot de negendorpentocht, het Perkouws Feest en de tweejarige Dorpsbarbecue. Hij is niet alleen iemand die de handen uit de mouwen steekt, maar staat ook bekend als een creatieve en goede bestuurder.

Jos Loos (Spanbroek)
Als vrijwilliger zet Jos Loos zich onder (veel) meer in voor de ijsclub Spanbroek-Opmeer. De juwelier kreeg zijn onderscheiding omdat hij al sinds de jaren 70 een actief ondernemer is en vanuit die rol betrokken was bij de ondernemersvereniging in De Goorn. Sinds de jaren 80 is hij actief op maatschappelijk en sociaal gebied; niet alleen voor de ijsclub, maar ook voor de Kadijkerrun en Lourdesreizen.

Jan Matze (Zoeterwoude)
Al vanaf 1980 zet Jan Matze zich als vrijwilliger in voor de IJsclub Zoeterwoude. Hij heeft er vele jaren de jeugd getraind, zowel op de ijsbaan in Leiden als De Uithof in Den Haag. Sinds 2008 verzorgt hij ’s winters de trainingen van de seniorengroep. Van 2008 tot 2014 gaf Matze in de zomer de fietstrainingen en droogtrainingen, als voorbereiding op het schaatsseizoen. Verder is hij sinds 2003 betrokken bij de oprichting en voortgang van de huurdersorganisatie ‘de Huurderij’ .

Cees Nieuwenhuize (Biezelinge)
Maar liefst 55 jaar, van 1963 tot 2018, was Cees Nieuwenhuize penningmeester van de Zeeuwse IJsclub De Zwarte Weel. Dat was echter niet het enige vrijwilligerswerk waarvoor hij werd onderscheiden. Nieuwenhuize is ook vele jaren actief geweest bij voetbalvereniging Kapelle, van 1976-1991 als elftalleider en van 1975-2010 als organisator van de jaarlijkse bazaar. Hij is sinds 2005 maaltijdbezorger van Tafeltje Dekje via Cederhof.

Wil van Paassen-Ammerlaan (Schipluiden)
Sinds 1991 verzorgt Wil van Paassen de catering en de jaarlijkse Opzoomerdag bij IJsclub Vlietland. Ook zorgt ze voor koffie en thee na repetities, beheert ze de voorraad en helpt ze met de verkoop van concertkaarten bij muziekvereniging Caecilia. De laatste tien jaar is ze ook vrijwilliger bij De Dorpshoeve en Akkerleven.

Arie Peerdeman (Middenbeemster)
Arie Peerdeman is sinds november 1990 penningmeester van IJsclub Bamestra. Van 1997 tot en met 2002 vervulde hij ook het secretariaat van deze vereniging in Middenbeemster. Vanaf 2004 geeft hij schaatslessen aan de jeugd. Voor Fietsclub De Vrijbuiters organiseert hij fietstochten.

André Regelink (Meppel)
Sinds 2006 is André Regelink vrijwilliger bij de Meppeler IJsclub. Vanaf 2007 vervult hij diverse bestuursfuncties en sinds 2014 is hij voorzitter van de ijsclub. Zijn taken zijn divers en bestaan onder andere uit het aanboren van sponsorgelden, terreinonderhoud, pr-werkzaamheden en het opstellen van draaiboeken. Zijn specialiteit en passie gaan uit naar het vegen van de baan en optimaliseren van de ijsvloer. Regelink was verder onder meer betrokken bij hulptransporten naar Roemenië, de Christelijk Gereformeerd Kerk ‘De Hoeksteen’ en als reservist bij de gemeentepolitie Meppel.

Bertus Roeleveld (Amstelveen)
Via een speciale fietsroute, de zogenaamde Acht van Bertus, was Bertus Roeleveld naar het gemeentehuis van Amstelveen gelokt. Daar werd hij tot zijn grote verrassing koninklijk onderscheiden. Bertus is al sinds 1977 actief is voor IJsclub Baambrugge. Op kenmerkende wijze traint en stimuleert hij de jeugd sneller te schaatsen. Hij heeft meerdere generaties leren hardrijden op de schaats en is altijd bereid te assisteren bij evenementen. Bertus is ook actief bij de wielersport. Zo draagt hij bij aan ontwikkeling van jonge talenten en zorgt hij tijdens wedstrijden dat het de wielrenners aan niets ontbreekt.

Hannie van Straaten (Almere)
Vanaf 1991 is Hannie van Straaten lid van de Almeerse Schaats Vereniging, waar ze het jeugdschaatsen heeft opgezet. Ze geeft trainingen aan de jeugd van 6 tot 12 jaar. Ook traint en begeleidt ze het wedstrijdschaatsen voor de rijd(st)ers van 12 tot 18 jaar.

Betsy en Mannie Vaandering (Kampen)
Mannie Vaanderingis al bijna 25 jaar voorzitter van de IJsclub Eensgezindheid IJsselmuiden. Samen met zijn vrouw Betsy werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het echtpaar is niet alleen van grote waarde van de ijsclub, samen zetten ze zich ook al vele jaren in voor de IJsselmuider Tennisclub en ook bij andere verenigingen is het stel actief. Betsy bij gemengd popkoor Mjoezik in Kampen, het Stedelijk Museum en de christelijk-maatschappelijke vrouwenvereniging Passage. Mannie kennen velen vooral als voetballer, jeugdtrainer en voorzitter van IJVV.

Bert Visser (Deventer)
Van dezelfde club als Willy Klunder kreeg ook Bert Visser een onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, onder meer omdat hij zich vanaf 1992 inzet voor de Deventer IJsclub. Als vrijwilliger is hij daar actief als jurylid, microfonist en organisator. Hij is en was verder betrokken bij wielervereniging Beemd, de Stichting Triathlon Holten, Alpe d’HuZes en als verkeersregelaar bij wielerwedstrijden in Overijssel.

Marinus Vogel (Alblasserdam)
Als vrijwilliger van de Alblasserdamse IJsclub, waarvoor hij sinds 1990 actief is, is Marinus Vogel in het zonnetje gezet. Maar niet alleen de ijsclub kon en kan op zijn inzet rekenen. Vogel zet zich al sinds 1982 in als vrijwilliger voor de voetbalvereniging Alblasserdam. Bovendien is hij bestuurslid en vrijwilliger bij het zangkoor De Klinkers en lid van de reiscommissie van het koor Omnia Cum Deo.

Nico van Wijk (Schipluiden)
Bij IJsclub Vlietland kunnen ze al vele jaren op Nico van Wijk rekenen. Hij was er jarenlang vrijwilliger en bestuurslid. Maar dat is niet het enige waarvoor hij zijn onderscheiding kreeg. Van Wijk doet vrijwilligerswerk bij Stichting Zomerfeesten, waar hij timmerman is. Hij is actief bij voetbalclub VV Schipluiden en begeleidt jongeren voor stichting VAMOS.

 

Foto: Willy Klunder-van Dartel, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Heeft u een aanvulling op dit artikel? Neemt u dan contact op met [email protected]. Ook foto’s zijn welkom.

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?