TeamNL schaatst voor Giro555 bij ISU World Cup Finale in Thialf

Donderdag 10 maart 2022
Alle rijders die komend weekeinde namens TeamNL deelnemen aan de ISU World Cup Finale in Heerenveen schaatsen voor Giro555. De logo’s op hun pakken maken eenmalig plaats voor de tekst Giro555. De rijders zullen deze unieke schaatspakken van hun handtekening voorzien, waarna ze worden geveild. De opbrengst gaat naar de hulpactie voor Oekraïne.
Sportconfex-directeur Bert van der Tuuk overhandigt Michelle de Jong haar speciale Giro555-schaatspak.

Schaatsen voor Giro555 is een gezamenlijk initiatief van de KNSB en zijn partners, de topteams en hun sponsoren, de atletenvereniging, overige schaatsteams en sponsoren, kledingleverancier Sportconfex en House of Sports. Samen hebben zij besloten hun logo’s op de schaatspakken in te leveren voor het goede doel, Giro555, de hulpactie voor het door oorlog getroffen Oekraïne.

“We zijn getroffen door de beelden vanuit Oekraïne, een oorlog die ons allen raakt”, zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder  van de KNSB. “Het kostte weinig moeite om alle partijen achter dit initiatief te krijgen. Iedereen zet hier graag zijn schouders onder en dat is hartverwarmend. Laten we hopen dat deze actie de bezoekers in Thialf én de tv-kijkers thuis beweegt om ook geld te storten op Giro555, als men dat nog niet heeft gedaan.”

Olympisch kampioene Irene Schouten nam al het initiatief om een gesigneerd schaatspak te veilen. In navolging van haar zullen alle Nederlandse deelnemers aan de ISU World Cup Finale dat ook doen. “Hoewel de sport gewoon doorgaat denken ook de atleten dag in dag uit aan de oorlog en zijn slachtoffers. Als schaatsers stellen we dit onderwerp nu centraal om meer hulp voor Oekraïne te creëren”, zegt Douwe de Vries, voorzitter van de Atletenvereniging van de KNSB.

Wie op (een van) de unieke schaatspakken wil bieden, kan dat vanaf a.s. zaterdag doen onlineveilingmeester.nl. Doneren voor de hulp aan Oekraïne kan via Giro555.nl. Bij de hulpactie was, na de speciale radio- en tv-uitzendingen van afgelopen maandag, ruim 100 miljoen euro binnen. “Maar we zien allemaal hoe groot de nood daar is, elke euro blijft meer dan welkom”, aldus KNSB-directeur De Haan.

De rijders die aan deze World Cup Finale deelnemen zijn uitgenodigd door de ISU, op basis van de geboekte resultaten tijdens de eerste vier wereldbekerwedstrijden van dit seizoen. De wedstrijden worden op 12 en 13 maart verreden in Thialf (Heerenveen).TeamNL bestaat bij deze World Cup Finale uit de volgende rijders.

Vrouwen
500 meter: Femke Kok, Michelle de Jong, Dione Voskamp, Jutta Leerdam, Marrit Fledderus
1000 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok, Lotte van Beek
1500 meter: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Irene Schouten.
3000 meter: Irene Schouten, Joy Beune, Antoinette de Jong, Carlijn Achtereekte. 
Mass start: Irene Schouten, Marijke Groenewoud

Mannen
500 meter: Kai Verbij, Dai Dai N’tab, Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer.
1000 meter: Thomas Krol, Kjeld Nuis, Hein Otterspeer, Kai Verbij, Merijn Scheperkamp.
1500 meter: Thomas Krol, Kjeld Nuis, Patrick Roest.
5000 meter: Jorrit Bergsma, Patrick Roest, Marwin Talsma, Marcel Bosker, Kars Jansman.
Mass start: Jorrit Bergsma, Bart Hoolwerf.

Het programma voor de ISU World Cup Finale ziet er als volgt uit (tijden kunnen nog wijzigen). 

Zaterdag 12 maart – aanvang 13.00 uur 
1e 500m Vrouwen
1e 500m Mannen 
1500m Vrouwen 
1000m Mannen 
5000m Mannen
Officieel afscheid Sven Kramer en Ireen Wüst (vanaf 17.05 uur)

Zondag 13 maart – aanvang 13.10 uur
2e 500m Vrouwen
2e 500m Mannen 
3000m Vrouwen
1500m Mannen 
1000m Vrouwen
Mass Start Heren & Dames

Kijk op schaatsen.nl voor meer informatie ISU World Cup Finale