Tarieven KNSB-opleidingen licht verlaagd, opzet is door corona enorm veranderd

Donderdag 01 juli 2021

De KNSB heeft de opleidingsprijzen voor het nieuwe jaar vastgesteld. Die tarieven gelden vanaf 1 juli 2021. In vergelijking met het vorig seizoen zijn de prijzen een fractie gedaald. “We doen er alles aan om de drempel voor deelname aan onze opleidingen te verlagen, dit past in dat streven”, zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. 

Een overzicht van alle opleidingstarieven voor het seizoen 2021 – 2022 is hier te downloaden. Maar voordat je dat doet, graag even aandacht voor alle inspanningen die de KNSB verricht om zijn opleidingen aantrekkelijker en laagdrempeliger te maken. “Dat wilden we al langer, maar corona bracht dit proces wel in een stroomversnelling”, zegt Marieke Jonker, medewerker KNSB Opleidingen.

De coronapandemie maakte thuiswerken noodzakelijk, voor iedereen. Ook de sport ging aan banden. Fysieke trainingen waren lange tijd niet mogelijk. Wedstrijden? Die vonden het afgelopen jaar slechts mondjesmaat plaats. Positief bijeffect: trainers hielden tijd over en wilden die benutten om met een opleiding te starten. 

De schaats- en inlineskatesport kan niet zonder goed opgeleide begeleiders, trainers, juryleden, scheidsrechters en starters. Om te blijven zorgen voor vers bloed tot en met gekwalificeerde mensen aan de top maakten Trouw, Jonker en hun collega’s van de nood een deugd. De KNSB-opleidingen kregen een soort digitale doorstart, waarbij veel fysieke lessen en bijeenkomsten werden vervangen door online meetings.

Jonker: “Bij de eerste lockdown dachten we: dit gaat een lastig jaar worden. Maar al snel hebben we de knop omgezet en zagen we dat er volop kansen lagen. Zo hebben we de Basis Jury Opleiding voor alle disciplines doorontwikkeld. Die is nu ingericht via blended learning: een combinatie van e-learning, ofwel lessen via het internet, en bijscholen op locatie.”

Het voordeel van deze aanpak? “Voorheen boden we een opleiding aan als daar vanuit een (baan)vereniging of baancommissie vraag naar was. We moesten best sleuren en trekken om genoeg deelnemers te krijgen. Straks kun je op elk moment in het seizoen en vanuit elke regio de jury-opleiding volgen, het aantal deelnemers maakt voor ons niet meer uit. Wie jurylid wil worden, kan dat.”

Ook bij de trainersopleidingen ST1, ST2 en ST3 werkt de online-aanpak goed. Het is eenvoudiger om maatwerk te leveren. “Voor onze opleiders was het even onwennig, maar zij hebben snel een switch kunnen maken. Het is gaaf om in die online sessies de interactie te zien”, zegt Jonker.

De drempel om aan een trainersopleiding te beginnen blijkt een stuk lager te zijn geworden. Het meeste werk kunnen cursisten thuis of dichtbij huis doen; centrale sessies zijn tot een minimum beperkt. Dat scheelt reistijd en -kosten. Bovendien is de ST2-opleiding in drieën geknipt. Cursisten kunnen hun eigen tempo bepalen én gespreid betalen.

Jonker: “Het aantal deelnemers is omhoog geschoten: het afgelopen seizoen zijn maar liefst 250 cursisten aan de ST2-opleiding begonnen in de disciplines kunstrijden, inlineskaten en langebaan. Niet normaal! Voorheen moesten we echt moeite doen om 30 deelnemers te krijgen. Intussen zijn we deze aanpak ook bij ST1 en ST3 aan het invoeren. Dat merken we meteen in het aantal aanmeldingen.”

Terugblikkend op het afgelopen coronajaar heeft Jonker het gevoel dat KNSB Opleidingen een revolutie heeft doorgemaakt. “Dat vind ik wel ja. Het was noodgedwongen, maar het heeft goed uitgepakt. Hierbij wil ik een groot compliment maken aan onze opleiders. Voor hen was ook alles nieuw, maar zij hebben zich zeer flexibel opgesteld.”

Onderaan de streep blijft de KNSB nog wel geld toeleggen op de opleidingen, ook nu ze deels online plaatsvinden. Trouw: “Goed opgeleid kader om sporters een leuke, uitdagende maar ook veilige sportomgeving te bieden vinden wij heel belangrijk. Om dit te bereiken moeten wij de afweging maken tussen kostendekkendheid en het aantal cursisten dat we kunnen en willen opleiden. De tariefsverlaging – hoe klein ook – past in onze totale aanpak om zo veel mogelijk drempels weg te nemen voor het volgen van opleidingen in onze sport.”

Interesse? Dan kun je ook hier het overzicht van alle opleidingstarieven voor het seizoen 2021 – 2022 downloaden.

***

KNSB Opleidingen hanteert twee tarieven: een prijs voor niet-leden en een prijs voor KNSB-leden die zijn aangesloten bij een vereniging met een aanvullend lidmaatschapspakket. Vraag naar de mogelijkheden via een e-mail aan [email protected].

Bij de prijs die de KNSB voor zijn opleidingen rekent, is het volgende inbegrepen: deelname aan de bijeenkomsten, digitaal cursusmateriaal en een eindbeoordeling. Wanneer een cursist niet meteen slaagt, worden extra kosten voor de herkansing in rekening gebracht.

Wanneer je start met een opleiding bij de KNSB, ga je akkoord met de Algemene voorwaarden van de KNSB-opleidingen. Klik hier om de Algemene voorwaarden te downloaden.