Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Swings en Groenewoud winnen eerste wedstrijd om KPN Marathon Cup in Amsterdam

Gepubliceerd maandag 21 oktober 2019
De Belgische marathonschaatser Bart Swings heeft op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam de eerste wedstrijd om de KPN Marathon Cup gewonnen. Bij de vrouwen kwam Marijke Groenewoud als eerste over de finish.

Swings (28) kwam afgelopen zomer Team Royal A-ware versterken en maakte meteen duidelijk dat hij een aanwinst is voor de formatie van trainer Jillert Anema. In de finale van de wedstrijd over 125 rondes reed het concurrerende Team Okay Fashion & Jeans lange tijd in een treintje op kop om Sjoerd den Hertog af te zetten voor de eindsprint. Die tactiek leek succesvol.

Maar drie rondes voor het einde spurtte Jorrit Bergsma als een raket voorbij het zwart-oranje blok, met Swings in zijn kielzog. Bergsma sleurde ruim twee rondes indrukwekkend op kop, alle rivalen in verbijstering achterlatend, waarna Swings het karwei mocht afmaken. Den Hertog, klassementswinnaar van vorig jaar, had het nakijken. Zelfs het podium bleek buiten bereik.

Achter Swings finishte Bart Hoolwerf als tweede, de derde plek was voor de Italiaan Daniel Niero.

Vrouwen
Bij de vrouwen was Marijke Groenewoud (20) na tachtig ronden de rapste in een kopgroep met Beau Wagemaker en Loes Adegeest. Dit verrassende trio vluchtsters kreeg de zegen van het peloton, waar alle ogen immers gericht waren op Irene Schouten. Die topfavoriete won vorig jaar immers alle acht cupwedstrijden waarin ze aan de start verscheen, inclusief de openingswedstrijd op de Jaap Eden.

Het peloton vond het prima dat het niet op een massasprint uitdraaide. En ook Schouten, rijdster van Team Royal A-ware, had vrede met deze vlucht. De op papier sterkste vrouw in de kopgroep was immers Groenewoud, die deel uitmaakt van zusterteam Ziuz. De jonge Friezin beschaamde dat vertrouwen niet. In de eindsprint was ze veruit de snelste, voor nummer twee Wagemaker en Adegeest die als derde finishte.

Uitslag mannen
1. Bart Swings
2. Bart Hoolwerf
3. Daniel Niero

Vrouwen
1. Marijke Groenewoud
2. Beau Wagemaker
3. Loes Adegeest

Bekijk hier alle uitslagen.

 

Foto: Hidde Muije

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?