Vanaf 1 juli a.s. wordt er op PET flesjes statiegeld geheven. Als sportvereniging kun je daar je voordeel mee doen. Niet-commerciële sportclubs mogen het statiegeld houden en aan de club besteden of aan een goed doel schenken.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het aantal plastic flesjes dat als zwerfafval in het milieu belandt, drastisch verminderen. Naast de bestaande statiegeldregeling voor grote PET flessen (25 cent per fles), geldt vanaf 1 juli 2021 een heffing van 15 cent voor kleine PET flessen. Sportverenigingen kunnen zich aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dat houdt in dat leden en bezoekers hun flesje kunnen doneren aan de club en dat de vereniging het statiegeld niet terug hoeft te geven.
Voor het inzamelen van de flessen kunnen sportverenigingen van meer dan 200 leden kosteloos een minicontainer en een communicatiepakket bestellen bij Statiegeld Nederland.
Hoe werkt het?
Wat is Statiegeld Nederland?
Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor de uitrol van het statiegeldsysteem in Nederland. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en vrijwillige innamepunten. Verplichte innamepunten zijn o.a. supermarkten, tankstations en OV-locaties. Vrijwillige innamepunten zijn o.a. bioscopen, pretparken en sportverenigingen. Er is budget beschikbaar om afvalbakken en communicatiemateriaal te leveren aan vrijwillige innamepunten.
Groothandels worden gevraagd om de PET flesjes op te halen bij sportverenigingen die klant zijn. In samenwerking met Stichting Statiegeld NL stellen zij eisen op voor o.a. afvalzakken, opslag, maximale vervuiling en innamefrequentie.
Bekijk het artikel van Statiegeld Nederland met daarin meer informatie voor sportverenigingen.