Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Sportheld Jaap Eden geëerd met officiële Nederlandse herdenkingsmunt

Gepubliceerd donderdag 28 november 2019
Jaap Eden, geboren op 19 oktober 1873 in Groningen, groeide eind 19e eeuw uit tot één van Nederlands’ grootste sportlegendes. Hoewel dat meer dan 100 jaar geleden is, worden zijn uitzonderlijke prestaties nog steeds breed erkend. Hij was namelijk wereldkampioen schaatsen én wielrennen! De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële herdenkingsmunt in opdracht van het ministerie van Financiën: het Jaap Eden Vijfje. De ceremoniële onthulling vond vandaag plaats op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. De onthulling werd verricht door kleinzoon Jaap Eden Junior, muntontwerpster Wineke Gartz en Olympisch schaatskampioen (1988) Yvonne van Gennip.

Jaap Eden: wereldkampioen schaatsen én wielrennen
Ruim honderd jaar na zijn overwinningen wordt Jaap Eden nog altijd geëerd vanwege zijn grote prestaties als schaatser én wielrenner. In 1893 werd Jaap Eden in Amsterdam de allereerste wereldkampioen schaatsen. Hij was toen slechts negentien jaar oud. Daarnaast bleek Eden een getalenteerd wielrenner. Steeds vaker verruilde hij zijn schaatsen voor zijn fiets. In 1894 won Eden voor het eerst goud op de 10 kilometer tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Antwerpen. Deze unieke prestatie wordt door de Koninklijke Nederlandse Munt geëerd met een officiële herdenkingsmunt, het Jaap Eden Vijfje, en een speciale Wielrenpenning. Voor de campagne werd samengewerkt met de KNSB en KNWU. Bekijk hieronder de video met wereldkampioen schaatsen Kjeld Nuis en wereldkampioen baanwielrennen Jeffrey Hoogland.

Muntonthulling
Vandaag op 28 november is het ontwerp van het Jaap Eden Vijfje onthuld op de Jaap Eden IJsbaan te Amsterdam. Tezamen hebben kleinzoon Jaap Eden Junior, Olympisch schaatskampioen (1988) Yvonne van Gennip en muntontwerpster Wineke Gartz de munt onthuld voor het oog van de genodigden. Vanaf vandaag is het Jaap Eden Vijfje te bestellen via www.knm.nl/jaapeden, waarvan er 60.000 stuks worden geslagen. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten, geslagen in Zilver en in Goud. Op 29 december a.s. zal de ceremoniële Eerste Slag van de herdenkingsmunt plaatsvinden in Thialf tijdens het KPN NK Afstanden, waarna de munt uitgeleverd zal worden.

Muntontwerp
Bij het ontwerp van de Jaap Eden herdenkingsmunt staat de schaatscarrière van Eden centraal. Op de keerzijde is Jaap Eden te zien als winnaar die zijn eigen weg gaat, door weer en wind, gedreven door de wil om de beste te zijn. Wineke Gartz geeft door middel van diepliggende krassen op de munt weer hoe de schaatser een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten in de Nederlandse sportgeschiedenis. Op de voorzijde van de munt zien we deze krassen in spiegelbeeld terug achter het portret van Koning Willem-Alexander.

Speciale Wielrenpenning
Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat Jaap Eden wereldkampioen wielrennen werd. Naast het Jaap Eden Vijfje wordt daarom ook een Wielrenpenning uitgebracht. De penning is verkrijgbaar in twee uitgiften: 5.000 stuks in coincard (een kaart op creditcardformaat waarin de penning is verpakt) en slechts 500 stuks in de Jaap Eden Zilveren Herdenkingsset. In deze set komen de topprestaties van Jaap Eden op de schaats- en wielrenbaan samen met het zilveren Jaap Eden Vijfje en de zilveren Jaap Eden Wielrenpenning, verpakt in een schaatsbaan-standaard.

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?