Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Installatie Ledenraad KNSB vlag op bestuurlijke facelift

Gepubliceerd zaterdag 26 juni 2010
Sporters en merkenteams kunnen voortaan invloed uitoefenen op beleid KNSB


Biddinghuizen (KNSB) – 
Met de inauguratie van de Ledenraad beleefde de KNSB vandaag in Biddinghuizen een mijlpaal van betekenis in haar rijke historie. Deze installatie van het hoogste orgaan van de Bond, die het Bondscongres vervangt, mag worden gezien als de vlag op het proces, dat heeft geleid tot de nieuwe organisatiestructuur.

De ingrijpende wijzigingen in bestuurlijk- en organisatorisch opzicht behelzen de vorming van een Ledenraad en de instelling van twee stuurgroepen: de stuurgroep Topsport en de stuurgroep Breedtesport.

Met de gewijzigde bestuursvorm slaat de KNSB een nieuwe weg in. Voor deze omvangrijke ingreep tekende de werkgroep bestuurlijke organisatie, een formatie van acht man onder voorzitterschap van Albert Hazelhoff, secretaris van het Algemeen Bestuur. “Er staat nu een nieuwe KNSB op de kaart. Beter toegesneden op de toekomst, transparanter en evenwichtiger. Zowel in bestuurlijke als ook in uitvoerende zin straalt de Bond uit dat we van doen hebben met een professionaliseringsslag”, benadrukte Hazelhoff.

Doekle Terpstra noemde de installatie van de Ledenraad in zijn openingswoord de bekroning op een “stevige bestuurlijke inspanning die een jaar in beslag heeft genomen”. “Het is goed dat we alle partijen die met de KNSB te maken hebben, inclusief de atleten en de merkenteams, dichter bij elkaar hebben gebracht.” Terpstra nodigde de afgevaardigden van de atletenvereniging (Mark Tuitert, Rhian Ket en Stefan Groothuis) en de vertegenwoordiger namens de merkenteams (Patrick Wouters van den Oudenweijer) uit nu en in de toekomst kritisch te zijn op de KNSB: “We dragen vanaf heden immers gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt binnen de Bond.”

Rhian Ket: “In het verleden bestond nog wel eens angst t.o.v. de topsporters dat ze van alles wilden veranderen. Van die angst hebben we nu niets gemerkt. We hebben de indruk dat onze inbreng als positief wordt ervaren.”

Hoe straks de definitieve afvaardiging van de atletenvereniging in de Ledenraad zal zijn, is pas op 8 juli bekend. Dan zullen de atleten de definitieve afvaardiging kiezen. Stefan Groothuis beseft dat er tijdens de drukke wintermaanden weinig tijd zal zijn om je met bestuurlijke zaken te bemoeien. “Om die reden willen we ook vervangers kiezen die bij verhindering de plaats van de ander in kunnen nemen. Daarnaast zijn we erg blij met Jochem Uytdehaage, die zich als oud-atleet en als voorzitter van de atletenvereniging voor onze belangen inzet.”

De Ledenraad bestaat uit dertig personen. Elk van de acht KNSB-gewesten vaardigt drie vertegenwoordigers af, bij elkaar dus 24. Daarnaast zitten er drie representanten in namens de atletenvereniging en nog eens drie vanuit de merkenteams.

De eerste KNSB Ledenraad kende een vlot verloop. Het jaarplan en begroting 2010-2011 werden aangenomen, waarbij penningmeester Jan Bolt wel benadrukte dat de KNSB rekening houdt dat er t.o.v. van vorig jaar minder sponsorinkomsten zullen zijn. “Dat houdt in dat we voorzichtig zijn met de uitgaven”, liet Bolt de vergadering weten.

Een ander belangrijk agendapunt lag in het verlengde van de installatie van de Ledenraad, te weten de goedkeuring van het algemeen reglement. Ook werden er wijzigingen in technische reglementen aangenomen.
Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?