In 2025 kunnen sportverenigingen voor het eerst gebruikmaken van de DUMAVA-regeling. Via deze regeling is subsidie beschikbaar voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, zoals een natuurijsbaan, skeelercomplex of combibaan. In totaal is dit jaar via DUMAVA € 345 miljoen beschikbaar.
Voor de verduurzaming van bijvoorbeeld een combibaan kun je als club mogelijk subsidie krijgen via DUMAVA.
De regeling is complexer dan de BOSA (Bouw en Onderhoud SportAccommodaties), waar sommige schaats-, skate- of natuurijsclubs al mee bekend waren. Een goede voorbereiding is dan ook cruciaal voor een succesvolle aanvraag. Je kunt via DUMAVA alleen subsidie aanvragen voordat je begonnen bent met de uitvoering van verduurzamingsmaatregelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), NOC*NSF en de KNSB ondersteunen schaats-, skate en natuurijsclubs hierbij.
Webinar en poster
In februari hield de RVO een webinar speciaal voor sportverenigingen. De regeling werd toegelicht, veelgestelde vragen werden beantwoord en ze gaven een praktijkvoorbeeld. Het webinar is terug te kijken via de informatiewebsite over DUMAVA, of direct via deze link.
Op deze digitale poster, ontwikkeld door NOC*NSF, vind je helder op een rij de belangrijkste kenmerken van de DUMAVA-regeling: voor wie is ze bestemd, hoeveel geld is er beschikbaar, hoe kun je subsidie aanvragen? Sportverenigingen kunnen deze gebruiken ter oriëntatie.
Voorbereiden van de subsidieaanvraag
De aanvraagperiode voor DUMAVA 2025 loopt van maandag 2 juni tot en met vrijdag 31 oktober, of eerder als het subsidiebudget op is. Aanvragen kunnen vanaf 19 mei worden klaargezet in het aanvraagportaal. In de periode tot 2 juni kunnen eventueel ontbrekende gegevens worden aangevuld.
RVO biedt advies aan voor verenigingen die twijfelen of ze aan de voorwaarden voldoen. Het adviesgesprek kan via de DUMAVA-website worden aangevraagd.
Voor een aanvraag voor losse maatregelen is een passend verduurzamingsadvies nodig. Naar verwachting komt begin mei via www.sportnlgroen.nl een tool beschikbaar waarmee verenigingen zelf zo’n advies kunnen opstellen. Dit advies voldoet aan de eisen van de DUMAVA-regeling. Zodra de tool beschikbaar is, delen NOC*NSF en de bonden hierover informatie.
Voor subsidie op een integraal verduurzamingsproject is een maatwerkadvies vereist. Dit moet een verbetering van de energieprestatie van minimaal drie stappen aantonen. In alle gevallen geldt dat de subsidieaanvraag moet zijn ingediend vóór de start van de werkzaamheden.
Heb je als sportbestuurder vragen over de DUMAVA-regeling? Neem dan contact op met een van onze verenigingsadviseurs: Henriet Wardenier, Martijn Hagens of Carl Mureau.