Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Sport en politiek: wie doet wat?

Gepubliceerd vrijdag 10 maart 2017

Nog maar een paar dagen en dan vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. In de debatten gaat het vooral over de zorg, immigratie en de AOW-leeftijd. Over sport wordt vooralsnog weinig gesproken. Maar wat zijn de standpunten van de verschillende partijen met betrekking tot sport? Hoe belangrijk is sport en hoeveel geld wordt er voor vrijgemaakt? Een overzicht.

Sporten brengt vele (gezondheids)voordelen met zich mee. Sport voor iedereen beschikbaar stellen én de overgrote meerderheid van de bevolking ook echt aan het sporten krijgen, dat is in de praktijk echter niet zo makkelijk. Politieke partijen zien dat door bijvoorbeeld achtergrond en maatschappelijke positie de ene persoon veel makkelijker in aanraking met sport dan de andere, maar ze geven hier hun eigen prioriteit aan.

D66 meeste aandacht

Wie de verkiezingsprogramma’s leest, ziet in ieder geval dat D66 op papier het meeste aandacht aan sport schenkt. De VVD, PvdA en CDA doen dat in iets mindere mate en de PVV vermeldt in het programma vrijwel niks over sport en bewegen. D66 beoogt een jongere generatie die gezond eet, sport en rookvrij opgroeit. Dat is goed voor een optimale ontwikkeling en vormt tegelijkertijd een belangrijke pijler onder het preventie- en zorgbeleid.

100 miljoen extra

Het CDA maakt het grootste bedrag vrij voor sport. De huidige bijdrage wordt, als het aan de Christen-democraten ligt, met 100 miljoen euro verhoogd. Bovendien pleit het CDA voor een eigen jeugdsportfonds voor elke gemeente. De VVD, die in het programma expliciet de bindende maatschappelijke factor van sport benoemt, investeert in het algemeen 300 miljoen extra in onderwijs en benadrukt dat er ‘meer vakdocenten’ nodig zijn voor de gymles. Hoeveel geld voor dat laatste wordt gereserveerd, wordt niet benoemd.

Vrijwilligersvergoeding

De PvdA meent dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk moet zijn en wil daarom structureel meer geld uittrekken voor het Jeugdsportfonds.

De SP benadrukt hoe belangrijk het is dat verschillende bedreigingen van sport de kop worden ingedrukt. De partij pleit voor een eerlijke sport, waarbij fraude, corruptie, doping, matchfixing en agressie krachtig worden bestreden. De SP trekt ook 200 miljoen euro uit voor gymlessen. Bij de SP komt sport in het algemeen in het programma wel beduidend minder aan de orde dan bij eerder genoemde partijen en hetzelfde geldt voor Groen Links. Indirect is voor de sport nog wel van belang dat Groen Links de onbelaste vrijwilligersvergoeding wil verhogen.

In een schema in opdracht van Kenniscentrum Sport en van de hand van contentmarketingbureau LBL is overzichtelijk te zien waar alle politieke partijen staan ten aanzien van sport en bewegen en hoeveel aandacht zij aan deze thema’s besteden.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?