Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Shorttrackers experimenteren thuis met luchtreinigers van Daikin

Gepubliceerd maandag 16 december 2019
De achttien rijders van de Nederlandse shorttrackselectie gaan de komende wintermaanden in hun thuissituatie experimenteren met een luchtreiniger van Daikin. Met de luchtreinigers krijgen de shorttrackers zuiverder lucht in huis, wat kan bijdragen aan hun gezondheid. Een slecht binnenklimaat heeft impact op de luchtwegen. Daar zijn niet alleen topsporters gevoelig voor, maar ook ouderen, kinderen en baby’s. De rijders kregen de luchtreinigers vrijdag in Thialf overhandigd.

Topsporters gebruiken enorm veel zuurstof en de kans is groot dat ze bij intensieve inspanningen last krijgen van hun luchtwegen. Schaatsers ademen soms bijna 200 liter lucht per minuut. Op een ijsbaan, waar de lucht koud en vaak droog is, kunnen de luchtwegen  snel geprikkeld en uitgedroogd raken.

Dan treedt vernauwing op, waardoor de sporter minder lucht krijgt. Het is daarom belangrijk dat topsporters buiten de schaatsbaan om, rekening houden met het klimaat om hen heen, zodat hun luchtwegen zo min mogelijk geprikkeld raken. De luchtreinigers van Daikin, hoofdsponsor van de KNSB, hebben een drievoudige werking. Ze halen onder meer pollen, stof, dierenharen, allergische stoffen en eventuele virussen uit de lucht.

Innovaties
Bondscoach Jeroen Otter is altijd op zoek naar innovaties die zijn shorttrackers aan nog betere prestaties kunnen helpen. Hij is benieuwd naar het effect van de luchtreinigers. “In onze kernploeg zitten enkele rijders die extra gevoelig zijn voor de luchtkwaliteit”,  vertelt Otter. “Kou is voor schaatsers eigenlijk niet gezond, net als chloor voor een zwemmer een aanslag op de luchtwegen betekent.”

“We monitoren de schaatsers natuurlijk niet 24 uur per dag, maar geven ze wel tips mee om niet te snel verkouden of ziek te worden”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Waar we nog meer naar kunnen kijken is het binnenklimaat bij de schaatsers thuis.”

Ventilatie
Edwin Hoogerwerf, directeur van Daikin, reikte de luchtreinigers uit in Thialf. Hij licht toe: “Als er niet goed wordt gelet op juiste ventilatie, aanwezigheid van huisstof of eventuele huisdieren, dan kan dat de gezondheid beïnvloeden. Een gezond binnenklimaat wordt onderschat in Nederland. In huis is de lucht soms meer vervuild dan buiten. Zeker als in de winter de ramen niet open gaan en ventilatieroosters vaak gesloten blijven.”

“We gaan de komende maanden monitoren in hoeverre de shorttrackers een positief effect op hun luchtwegen en algehele gesteldheid ervaren”, vertelt bondscoach Otter. “We zijn blij met een sponsor als Daikin die op deze wijze met ons meedenkt. Alle kleine verbeteringen en innovaties helpen ons dichter bij ons doel te komen: meer medailles!”

Over Daikin luchtreinigers
De Streamer-technologie van de Daikin luchtreiniger is een soort plasmaontlading met een zeer groot bereik. Hierdoor ligt de afbraaksnelheid van afvalstoffen erg hoog. De Daikin luchtreinigers hebben een fluisterstille werking en een drievoudige reiniging om de lucht te zuiveren van pollen, stof, dierenharen etc. Er is ook een model met Ururu-technologie. Die reinigt niet alleen de lucht in de woning, maar bevochtigt die ook, wat vooral in de wintermaanden erg aangenaam is. Deze luchtreiniger heeft ook een krachtige geurverwijderingsfunctie, die bijvoorbeeld tabaksrook efficiënt wegwerkt, en allergenen, virussen en bacteriën en geuren verwijdert. Meer informatie vind je op daikin.nl/luchtreiniger.

Meer nieuws

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Sake Santema (94) overleden, Lid van Verdienste van de KNSB

Schaatstassen, trainersopleidingen en schoonrijclinics dankzij het Sportakkoord

TeamNL langebaanschaatsen voor WK Afstanden

Aanpassingen in selectie ISU Cup Finale Junioren shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?