Voor de thuisblijvers van Shorttrack TeamNL en de beste KNSB Talent Team (KTT)-shorttrackers wordt er van 8 tot en met 10 december een trainingskamp belegd in Heerenveen. Dat dient als vangnet voor de rijders die zich niet hebben geplaatst voor de World Cups, maar biedt de talenten een mooie kans om op een hoger niveau samen te trainen.
Voormalig shorttracker en coach van het KNSB Talent Team Middenoost, Koen Hakkenberg (32), is een van de KTT-coaches die tijdens de driedaagse voor de groep staat. Hij toont zich blij met dit initiatief. “Het is al jaren een probleem dat de thuisblijvers van de NTS (Nationale Trainingselectie Shorttrack) een beetje in het niet vallen, zodra de Nederlandse ploeg naar de World Cups gaat. Zodoende hebben we dit nieuwe initiatief in het leven geroepen om van alle KTT’s de beste rijders samen te laten trainen met deze shorttrackers van de nationale selectie. Het is de tweede keer dat we dit organiseren. We (als KTT-coaches) merkten bij het eerste kamp dat we voor het eerst op hoog niveau trainingen konden draaien. Dit beviel zo goed, dat we dit erin wilden houden.”
Onderlinge concurrentie ervaart Hakkenberg niet. “Er is een heel fijne samenwerking met elkaar. Ik heb het idee dat iedereen bezig is met het grotere geheel. Daarnaast is het goed dat onze rijders een paar keer per jaar met elkaar trainen en van andere coaches aanwijzingen horen. Zij zien weer andere dingen. Iedereen vult elkaar daarin goed aan. Bondscoach Niels Kerstholt bemoeit zich eveneens veel met ons als KTT-coaches. Wellicht ook omdat hij hier zelf trainer is geweest. Niels ziet de KNSB Talent Teams, met de NTS daarboven, als ‘Shorttrack Nederland’. Dit helpt enorm om dit soort initiatieven van de grond te krijgen.”
Tijdens de driedaagse wordt er getraind op het ijs en staat er krachttraining, fietsen en yoga op het programma. “Dat laatste doen wij bijvoorbeeld in Utrecht niet”, vertelt Hakkenberg. Dave Versteeg, coach van het Wadro KTT Noord, doet dit wel met zijn ploeg. Hier kunnen wij gedurende dit kamp bij aansluiten. Voor mijn rijders is het een mooie manier om hiervan te proeven. Het helpt hun blik te verruimen.”
De 32-jarige coach gaat verder: “Qua ijstrainingen en trainingsschema’s denk ik dat we het als KTT-coaches allemaal wel redelijk hetzelfde doen, al zal ieder zijn eigen twist eraan geven. Wat het tijdens deze drie dagen anders maakt zijn de rijders. Tijdens het trainingskamp ligt het niveau van de minste en de beste shorttracker dichter bij elkaar dan in je eigen KNSB Talent Team. Als je een relay rijdt, zit je in een groep van rijders die allemaal even sterk zijn. Iedereen zweept elkaar op en daar word je beter van.”
NTS’er Bram Steenaart (22), die voor World Cup 1 in Montréal nog werd ingevlogen vanwege een zieke Itzhak de Laat, is tijdens World Cup 3 en 4 één van de thuisblijvers. De afgelopen dagen was zijn geboortestad Utrecht en het KTT van Hakkenberg zijn uitvalsbasis. Gedurende de driedaagse is de rechtenstudent weer terug in zijn trainingsthuishaven Thialf. “Ik had een paar drukke dagen op de universiteit. Woensdagavond had ik nog een tentamen. De komende periode is het qua studie gelukkig wat rustiger, dus kan ik mooi in Heerenveen blijven trainen. Ik vind dit trainingskamp heel fijn. Terwijl mijn teamgenoten in het Kazachse Almaty zitten, kan ik alsnog met een goede groep op hoog niveau trainen.”
De klap van het niet mogen afreizen naar World Cup 3 en 4 had Steenaart vlak na de Dutch Open Shorttrack in oktober al gehad. “Ik schaatste best wel goed richting kwalificatiewedstrijden, dus baalde ik er flink van dat ik het zelf had verpest. Het was een mazzeltje dat ik mocht invallen in Montréal. Met een elfde plek op de 1500 meter was ik niet ontevreden. Ik was nog niet op mijn best, er zit zeker meer in. Ik ga absoluut naar de wereldbekerwedstrijden kijken de komende weekends. Het blijft dubbel, maar ik ben ook liefhebber. Ik vind het mooi als mijn teamgenoten het goed doen en medailles winnen, al zou ik er natuurlijk het liefst zelf staan.”
De goede prestaties van Jens van ’t Wout en Teun Boer de afgelopen twee World Cups inspireren de 22-jarige shorttracker enorm. “Ik vind het superknap van ze. Het is tegelijkertijd heel goed voor het team. De medailleoogst geeft beide mannen vast een boost, waardoor zij nog harder zullen rijden. Qua niveau nemen zij de gehele ploeg hierin mee. Zo worden we er allemaal beter van.”
Steenaart kan zich klaarmaken voor de Winter Universiade, het grootste wintersportevenement voor studenten, dat van 12 tot en met 22 januari 2023 gehouden wordt in het Amerikaanse Lake Placid. “Het is een zeer sterk bezet toernooi, omdat de teams van de Aziatische landen, zoals Korea, allemaal verbonden zijn aan universiteiten. Hier wil ik dolgraag naartoe en goed zijn. Het lastige is dat het EK een week voor dit evenement plaatsheeft, waar de A-status als topsporter te verdienen valt voor volgend seizoen. Dit zou flink veel financiële steun en rust geven. Ik denk dat de kans groot is dat het EK-team eveneens de ploeg zal zijn die naar wereldbeker 5 en 6 gaat. En vanuit daar wordt ook weer het WK-team bepaald. Mocht ik me dus kwalificeren voor het EK, dan zeg ik de Winter Universiade af, hoe jammer ik dit ook zou vinden. Dit jaar heb ik nog niet het goede gevoel van vorig jaar te pakken. Tijdens deze driedaagse gaan de trainingen ineens wel lekker, daarom ik hoop dat ik vanaf nu kan doorzetten en me tijdens het NK in het team rijd.”
Zoë Florence Deltrap (17) traint onder Benny Bruggemans bij het KNSB Talent Team Zuidwest en vindt het leuk om tijdens het kamp met rijders vanuit het NTS en de verschillende KTT’s te trainen. “Om eens met anderen op het ijs te staan geeft een nieuwe prikkel. Het goede ijs van Thialf maakt het ook extra fijn om met elkaar in Heerenveen te trainen.” De rijders die verspreid uit het land komen, overnachten bij shorttrackers van het Wadro KTT Noord. Deltrap: “Ik slaap bij Bas van der Valk. Vorig seizoen zijn we allebei naar het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) en het WK Junioren geweest. Dan leer je elkaar beter kennen en we kunnen goed met elkaar opschieten.”
Tijdens het EYOF won Deltrap goud op de 1500 meter. Dat neemt niet weg dat er dit seizoen gewoon nog werk aan de winkel is. Met een lach geeft ze aan: “Door een paar mislukte inhaalacties en een val heb ik tijdens de afgelopen wedstrijden een aantal penalty’s gekregen. Erg jammer, want voor de rest gaat het schaatsen heel lekker. Ik ben vaak te gretig. Ik moet leren om rustig te blijven en niet meteen denken dat ik ertussen kan als ik een gaatje zie. Hier valt nog winst te behalen. Inzicht krijgen in de races: wat kan wel en wat kan niet? Gedurende deze dagen kan ik dit op hoge snelheden mooi oefenen.”
De havo-4 scholiere legt uit waar haar kracht op de 1500 meter vandaan komt. “Ik ben lange tijd heel klein geweest. Hierdoor was ik vooral goed op de lange afstanden, omdat ik geen verzuring voelde, een goede conditie had en nog over weinig sprintspieren beschikte. Nu ik wat ouder ben, is dit beter geworden. Bij de start ben ik heel explosief, maar in de eerste ronde kom ik nog kracht tekort. In de laatste ronden maak ik het goed, omdat ik dan op gang kom. Hier blijf ik hard aan werken. Daarnaast inspireert het me om de komende dagen naar de World Cups te kijken. Ik vind het heel gaaf om te zien hoe Xandra Velzeboer rijdt. Ze gaat zo hard. En Suzanne Schulting is natuurlijk megagoed. Ik kan eveneens erg genieten van de Koreanen. Ooit hoop ik ook op de Olympische Spelen te staan.”