Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Selectie TeamNL voor ISU EK Shorttrack Dordrecht (11-13 januari) bekend

Gepubliceerd zondag 6 januari 2019
De Selectiecommissie Shorttrack van de KNSB heeft de namen bekendgemaakt van TeamNL voor de Europese Kampioenschappen in Dordrecht. Deze ISU EK Shorttrack vinden plaats van vrijdag 11 t/m zondag 13 januari in de Sportboulevard Dordrecht. Het stadion is alle drie dagen uitverkocht.
De selectie van TeamNL is samengesteld aan de hand van de resultaten bij de KPN NK Shorttrack van afgelopen weekeinde, plus die van de eerste drie World Cups van dit seizoen. In Thialf werden Daan Breeuwsma en Lara van Ruijven vandaag nationaal kampioen. Het EK-team zal bestaan uit de volgende shorttrackers.
 
Mannen
Individuele deelnemers: Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf
Relay: Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf, Jasper Brunsmann, Dennis Visser
 
Vrouwen
Individuele deelnemers: Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof
Relay: Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Tineke den Dulk
 
Programma ISU EK Shorttrack
Vrijdag 11 januari 
10.00 – 12.05 uur: Sessie 1 voorrondes 1500 en 500 meter
17.30 – 19.50 uur: Sessie 2 voorrondes 1000 meter en relays
 
Zaterdag 12 januari 
11.30 – 12.45: Ranking finales 1500 en 500 meter
14.30 – 19.00: Finales 1500 en 500 meter, halve finales relays
 
Zondag 13 januari
11.45 – 12.50 uur: Ranking finales 1000 meter
14.45 – 18.20 uur: Finales 1000 meter, superfinale, relays
 
Vijfde keer
Dordrecht is voor de vijfde keer hosting city van een internationaal shorttrackevenement. Drie keer (2012, 2016 en 2017) werd hier een World Cup verreden en in 2015 was Dordrecht al gaststad van een EK. Tijdens die editie werd Sjinkie Knegt Europees kampioen. 
 
De Nederlandse shorttrackers hebben de laatste jaren de aansluiting met de wereldtop gevonden. Bij de Olympische Spelen in PyeongChang behaalden de rijders van bondscoach Jeroen Otter vorig jaar vier medailles, waaronder voor het eerst een gouden plak, voor Suzanne Schulting op de 1000 meter.
 
De olympisch kampioene is dit seizoen opnieuw uitstekend op dreef. In de World Cups won ze alle drie de 1000 meters. Ook de andere vrouwen van TeamNL presteren goed en dus liggen er bij deze EK, met naar verwachting 150 deelnemers uit 25 landen, zeker medaillekansen.
 
Sjinkie Knegt
Helaas is Sjinkie Knegt vanwege een spierblessure niet in staat zijn Europese titel te verdedigen, hij zal slechts als toeschouwer in Dordrecht aanwezig zijn. Zijn afwezigheid zal het enthousiasme van het publiek niet drukken. Het stadion is al geruime tijd uitverkocht en zal drie dagen lang tot de nok toe gevuld zijn.
 
Tijdens de EK worden ook diverse side events gehouden. Vanaf woensdag 9 januari is naast het stadion de tijdelijke IJSTIJD!-baan  open. De entreehal is vanaf vrijdag omgetoverd tot Clubhuis, waar DJ Barry Paf  het entertainment zal verzorgen en waar diverse activiteiten voor het publiek worden gehouden.
 
Dordrecht presenteert zich trots als de Shorttrackstad van Nederland. Een mooi voorbeeld van de Dordtse aanpak is Avalon Aardoom, die in Dordrecht werd geboren, als tiener bij het RTC in Dordrecht kwam trainen en dit jaar de overstap maakte naar de nationale selectie. Helaas heeft zij zich vanwege een hersenschudding niet geplaatst voor deze EK.
 
Het shorttrack heeft de laatste jaren in Nederland een spectaculaire groei doorgemaakt. Het organiseren van internationale wedstrijden is belangrijk om het shorttrack verder te ontwikkelen. De KNSB werkt hiervoor nauw samen met eventpartner TIG Sports. De internationale schaatsunie ISU is zeer te spreken over de evenementen in Nederland: in 2021 zal in Rotterdam weer een WK Shorttrack plaatsvinden.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?