Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Sectie Natuurijs wil natuurijsverenigingen en KNSB dichter bij elkaar brengen

Gepubliceerd vrijdag 19 januari 2018

De sectie Toerschaatsen heeft een nieuwe naam. Sinds 25 november gaat de sectie door het leven als sectie Natuurijs. Voorzitter Rieks Poelman legt uit wat er precies gaat veranderen en wat de natuurijsverenigingen van de verandering gaan merken.

In het kort komt de verandering erop neer dat de sectie zich naast het coördineren van de toertochten ook als belangenbehartiger van alle ijsclubs gaat opstellen. “Toerschaatsen en natuurijs hebben natuurlijk veel overlap, dus dat hebben we samengevoegd in één sectie. En omdat het merendeel van de bij de KNSB aangesloten verenigingen een natuurijsvereniging is, was het logisch de naam te wijzigen naar sectie Natuurijs”, legt Rieks Poelman, voorzitter van de sectie uit, uit.

Een andere reden om de werkzaamheden van de sectie anders in te vullen, is de KNSB en de natuurijsverenigingen weer dichterbij elkaar te brengen. “We merken dat de kloof tussen de KNSB en de natuurijsverenigingen groter wordt. Die kloof willen we verkleinen.”

Immaterieel Erfgoed

Dat gaat de sectie onder andere doen door gewestelijke bijeenkomsten te bezoeken en het oor te luister leggen bij de clubs. Poelman: “Eigenlijk gaan we aan de natuurijsverenigingen vragen wat we precies moeten doen. We willen hen input laten geven voor een groot deel van onze werkzaamheden. De afgelopen periode hebben we al verschillende bijeenkomsten door heel het land bezocht en daar hopen we antwoorden te vinden.”

Volgens Poelman is het belangrijk dat er meer aandacht voor de natuurijsverenigingen komt. “Schaatsen op natuurijs is de core-business van de KNSB. Het is zelfs Immaterieel Erfgoed. Dat betekent dat we de verplichting hebben het schaatsen door te geven aan de jeugd. Dat willen we voor clubs zo aantrekkelijk mogelijk maken.”

Evenwicht

Poelman heeft al een aantal specifieke punten waar hij en de rest van de sectie zich op gaat richten. “We willen voorkomen dat clubs afhaken en hun lidmaatschap opzeggen. Een van de zaken waar we naar gaan kijken is de afdracht van natuurijsverenigingen aan de KNSB. In de ogen van veel clubs is de prijs-productverhouding niet optimaal. Een aantal natuurijsverenigingen vraagt zich af waar ze voor betalen. Hierbij moeten zij wel de hand in eigen boezem steken. Er valt genoeg ’te halen’ bij de KNSB. De vraag blijft wel overeind of het allemaal in evenwicht is.”

Belangrijke verandering

De sectie Toerschaatsen kende al een aantal gewestelijke coördinatoren. Deze coördinatoren gaan nu ook de belangen van de natuurijsverenigingen in kaart brengen. “We hebben de coördinatoren gevraagd dit te doen en daar reageerden ze positief op”, aldus Poelman.

“Zo hopen we bijvoorbeeld te achterhalen waarom bepaalde clubs geen lid zijn van de KNSB. Wat is daar de reden van? Het is heel belangrijk dat deze verandering is ingezet. We gaan meer aandacht aan de natuurijsverenigingen schenken en goed luisteren naar hun behoeften. Alles met als doel de KNSB en de verenigingen dichter bij elkaar te brengen.”

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?