Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Schoonrijden wordt cultureel erfgoed

Gepubliceerd maandag 11 november 2013

Schoonrijden op de schaats is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Dat werd dinsdag 5 november op De Vechtsebanen in Utrecht bekendgemaakt door Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Voormalig schaatser Ard Schenk is ambassadeur van het schoonrijden, dat ontstaan is rond 1875 en één van de oudste schaatsvormen van Nederland is. Kunstrijden en langebaanschaatsen zijn afgeleid van het schoonrijden. De sport is vooral bekend vanwege de sierlijke beweging.

De eerste wedstrijden in schoonrijden vonden plaats op de Keizersgracht in Amsterdam op 16 december 1879. In eerste instantie waren er alleen wedstrijden voor dames. Pas na vier jaar mochten ook de heren deelnemen aan wedstrijden. Sinds 1942 doen op de NK’s ook paren mee.

Door het plaatsen van schoonrijden op de Nationale Inventaris is de Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS) verplicht tot het levend houden van de sport in Nederland voor de toekomst. De LVS doet dit door een aanbod van presentaties, proeflessen en demonstraties aan ijsclubs, studenten schaatsverenigingen en andere geïnteresseerde organisaties.

Ook op dinsdag 5 november ging de film ‘Schoonrijden met Ard Schenk’ in première. Ook daarmee wil de LVS meer bekendheid geven aan het schoonrijden als uniek Nederlands sportcultureel erfgoed. De film is terug te zien op schaatsen.nl.

Foto onderschrift: Vlnr: Jan Bolt, lid algemeen bestuur KNSB, LVS-voorzitter Emile Kallen, Ineke Strouken en Ard Schenk na het tekenmoment.

Bekijk ook de column: “Schoonrijden basis van schaatsen” op schaatsen.nl

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?