Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Scheidsrechter Folkert Brouwer overleden

Gepubliceerd zaterdag 16 mei 2009

Imposante carrière

Hoogland (KNSB) – Met verslagenheid hebben we kennis genomen van het plotseling overlijden van Folkert Brouwer. Hij overleed vrijdagavond 15 mei aan een hartstilstand. Hij werd slechts 64 jaar.

Folkert Brouwer genoot voor de buitenwacht vooral bekendheid als langebaan scheidsrechter op grote schaatstoernooien, een ’hobby’ die hij vanaf 1982 uitoefenende, eerst als nationaal scheidsrechter, later als ISU referee. Brouwer stond als scheidsrechter bekend als straight. ’Regels waren voor hem regels’. Je kon niet bij hem sjoemelen.

De Heerenvener haalde in 1989 het nieuws door Gerard Kemkers tijdens het AEGON NK afstanden op de tien kilometer te diskwalificeren wegens het insnijden van de bochten, een onderwerp dat het afgelopen schaatsseizoen opnieuw erg actueel was.

Brouwer heeft als schaatsvrijwilliger een imposante carrière achter de rug. Behalve scheidsrechter is hij op vele fronten actief geweest. Van 1977-1987 was hij voorzitter van de Hardrijders Club Heerenveen. Van 1977 tot heden gewestelijk jurylid, van 1987 tot 1999 binnen het gewest Friesland voorzitter van de gewestelijke technische commissie langebaan/kortebaan. Vanuit die hoedanigheid had Brouwer ook een kwaliteitszetel in het bestuur van de Bond van IJsclubs, een kwaliteitszetel die in 1995 werd omgezet in een normaal bestuurslidmaatschap, een functie die hij tot aan zijn overlijden uitoefende. De Fries maakte van 1989 tot 1995 ook deel uit van de landelijke technische commissie langebaan en was jarenlang docent binnen de afdeling opleidingen van de KNSB.

Wie veel kennis van de reglementen heeft, is ook een dankbaar persoon om landelijk te opereren. Toen de KNSB hem in 2001 verzocht zitting te nemen in de wedstrijdreglementencommissie zei Brouwer geen nee. Zes jaar lang was hij voorzitter van genoemde commissie. Toen de wedstrijdreglementencommissie in 2007 ’reglementencommissie’ werd, verhuisde Folkert mee, nu als ’lid’. Dit omdat hij in datzelfde jaar voorzitter werd van de recordcommissie, als opvolger van Jan Charisius.

Zijn grote ‘liefde’ was echter het scheidsrechteren. Hij mocht al eens een olympisch toernooi voor zijn rekening nemen, in 1998 in Nagano. Zijn laatste optreden als referee was jongstleden maart in Richmond bij het Essent ISU WK afstanden.

Zelf een baantje trekken op het ijs deed hij ook nog regelmatig. Hij reed de Elfstedentochten van ’85 en ’86 uit.

Mede door zijn inbreng, op basis van deskundigheid, jarenlange ervaring en brede kijk op alles wat met schaatsen te maken had, zullen wij Folkert erg missen.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en familie ontzettend veel sterkte dit zware verlies te verwerken.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?