‘Zonder schaatstas hadden veel kinderen niet mee kunnen doen’
‘IJsclub Voorschoten’ roept het logo dat supervrijwilliger Hellen Janssen zelf op de tassen heeft aangebracht. Onder de rits zit een paar Fila-schaatsen met beschermers, een afdroogdoek, hoezen en een schaatshelm. Kinderen die het thuis niet breed hebben, kunnen de schaatstas voor een prikkie een seizoen lang huren. Wekelijks trekken twintig kids van 6 tot 16 jaar oud met hun tas op de schouder naar IJshal De Vliet om daar te schaatsen.
“Zonder die tas zouden ze niet meedoen, omdat hun ouders de contributie en/of het materiaal niet konden betalen”, zegt vrijwilliger Hellen Janssen, die sinds vorig jaar het jeugdschaatsen bij IJsclub en Schaatstrainingsgroep (STG) Voorschoten nieuw leven in blaast. Ze begon in april met het organiseren van sport-en-spelmiddagen bij het clubhuis aan de Anthoni van Leeuwenhoekkade.
“Plezier stond voorop: lekker bewegen. Touwtje springen, hoepelen, volleyballen, handbal, sprintjes trekken en een watergevecht toen het snikheet was”, vertelt Hellen. Om de week gaf ze, alles samen met jeugdtrainer Cees Kortekaas, ook skeelerles. “Ook spelenderwijs. Leren remmen en vallen, wat slalommen, startjes oefenen.” Ieder kind was welkom. “En tegen iedereen die kwam, zeiden we: neem volgende keer een vriendje of vriendinnetje mee.”
Ondertussen maakte Hellen zelf veel herrie in het dorp, onder meer via de Voorschotense Krant. “Het jeugdschaatsen stond op een heel laag pitje in Voorschoten, maar nu gebeurde er weer wat bij de ijsclub. Dat kon niemand ontgaan.” Toen ze aan de slag ging, telde de club nog slechts 6 jeugleden, na de zomervakantie waren dat er al 27. En nu schaatsen wekelijks 54 kinderen namens de STG Voorschoten in de nieuwe Leidse IJshal De Vliet.
“Het is niet normaal hoe hard dit is gegaan”, zegt Janssen, die zelf bij elke jeugdtraining aanwezig is. Persoonlijke aandacht voor ieder kind, dat is in haar ogen de sleutel van het succes. Als het schaatsseizoen erop zit, pikt ze de sport-en-spelmiddagen weer op, zodat de kinderen het hele jaar bij elkaar en de club betrokken blijven. Groter groeien is mogelijk, de rek is er nog lang niet uit, denkt ze. “We zijn amper een jaar bezig.”
Om nieuwe kinderen uit wat armere gezinnen ook te omarmen, is een extra voorraad gevulde schaatstassen welkom. Het bestaande materiaal is aangeschaft met 3000 euro subsidie van de gemeente Voorschoten. “Als we er 20 tot 30 tassen bij kunnen krijgen, dan kunnen we ook nieuwe kinderen helpen”, zegt Hellen. “Van de 54 kinderen die we nu hebben, hadden er zo’n 18 niet mee kunnen doen als we die tassen niet hadden gehad. Dat zou toch zonde zijn geweest? Wij willen gewoon dat elk kind kan komen schaatsen.”
Wat is het Sportakkoord II en hoe werkt?
Het Sportakkoord is een aanvalsplan van (onder meer) het ministerie van Sport en NOC*NSF om Nederland meer in beweging te krijgen. Dat is niet alleen goed voor ieders gezondheid, het bevordert ook de sociale contacten. Nadruk ligt op het versterken van de 22.000 sportverenigingen, waarbij miljoenen mensen zijn aangesloten. Via het Sportakkoord is daarvoor tot en met 2026 geld beschikbaar, dat via gemeentes op de juiste plek moet belanden.
Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kunt er als sportvereniging wel subsidie voor aanvragen. Als je je aanvraag maar goed onderbouwt en kunt aantonen dat het jouw sportaanbod versterkt. Dan kun je niet alleen trainers/coaches laten opleiden, of mensen een jurycursus laten volgen, maar je kunt ook (schaats)materiaal aanschaffen of clinics organiseren. En heb je als bestuur hulp nodig om sponsors te werven of de interne organisatie op orde te brengen, dan kun je daarvoor begeleiding krijgen.
Wil je als club gebruikmaken van zo’n service, dan kun je daarvoor zelf een aanvraag indienen via de lokale clubondersteuner van jullie gemeente. Weet je niet bij wie je precies moet zijn, dan kan de KNSB je in contact brengen met die lokale clubondersteuner.
Clinics om het schoonrijden aan nieuwe aanwas te helpen
Met zijn 88 jaar oude, kromme benen zwiert over het ijs alsof-ie nooit anders heeft gedaan. Schoonrijden, je kunt het blijven doen. Dat bewijst Jaap van Dongen, nestor van de trainingsgroep in Zoetermeer. Die groep probeert via clinics in weer nieuwe schoonrijders aan te trekken. “Dat is hard nodig, anders bloedt het dood”, zegt kartrekker Frans Voogt.
Schoonrijden is sinds 2013 erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Toen vorig jaar de Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS) ophield te bestaan, moesten de zes nog actieve trainingsgroepen op zoek naar nieuw ‘onderdak’. Dat is gelukt. De 22 schoonrijders van de groep in Zoetermeer vonden aansluiting bij de IJsclub Zoeterwoude, trainen blijven ze doen in Silverdome. Voogt: “We krijgen hier alle medewerking, het voelt als een warm bad.”
“Riet van Diemen, meervoudig Nederlands kampioene schoonrijden, komt uit ons dorp. Dus wij voelden ons schatplichtig”, zegt Henk Batelaar, penningmeester van de IJsclub Zoeterwoude. “Dus wij hebben gezegd: laten we het avontuur aangaan en kijken of we het schoonrijden samen een nieuwe impuls kunnen geven. De samenwerking is nog vers en het enthousiasme is groot.”
Een van de eerste activiteiten zijn de twee clinics, begin februari, in Zoetermeer en Leiden. Daarvoor is reclame gemaakt via de plaatselijke weekbladen. Het doel is om deze winter een handvol nieuwe leden te werven. Volgend jaar trekken ze de promotie door, onder meer met flyeracties en nieuwe clinics. Voogt: “We hopen mensen zo te enthousiasmeren voor het schoonrijden. Om te kunnen voortbestaan hebben we tien nieuwe mensen nodig.”
Om de clinics en de publiciteit eromheen te bekostigen, heeft de ijsclub bij de gemeente Zoeterwoude aangeklopt. “Via het Sportakkoord is subsidie beschikbaar”, weet penningmeester Batelaar uit ervaring. “Dat heet dan ‘Energiek Zoeterwoude” en via dat programma hebben wij al vaker steun gehad, bijvoorbeeld voor de aanschaf van helmen voor de jeugd en het organiseren van skeelerclinics. Het is fijn dat we die ondersteuning krijgen.”
Maakt de schaatswereld veel gebruik van het Sportakkoord?
Jazeker! De bekendheid met het fenomeen Sportakkoord groeit, zoals deze voorbeelden laten zien. Ook steeds meer schaats-, skeelerverenigingen en ijsclubs ontdekken de mogelijkheid om via lokale clubondersteuners zogeheten services aan te vragen. Wat daarbij ook helpt, is dat de KNSB sinds vorig najaar een specialist sportakkoord in huis heeft. Jeroen Straathof fungeert – waar nodig - als schakel tussen verenigingen die hulp nodig hebben en de lokale clubondersteuners.
“Het is goed als clubbesturen beseffen dat ze er niet alleen voor staan” zegt Straathof. “Want elke vereniging worstelt wel ergens mee. Dat kan geldgebrek zijn, de beschikbaarheid van vrijwilligers of de kwaliteit van trainers. Vanuit de KNSB staan wij altijd klaar om mee te denken over oplossingen, die vaak dichtbij huis te vinden zijn. Gemeenten hebben via het Sportakkoord middelen beschikbaar om clubs te ondersteunen. Gelukkig maken we daarvan vanuit de schaats- en skatewereld steeds meer gebruik.”
Verenigingen hebben vooral subsidies aangevraagd (en gekregen) om trainers en ander kader opleidingen te laten volgen via de KNSB. Sinds het tweede Sportakkoord van kracht is, april 2023, volgden 107 mensen met succes de opleiding schaatstrainer-coach niveau 1 of de FUNdamental workshop. Deze trainers kwamen onder meer uit Ter Aar, Nijmegen, Den Haag en Amsterdam.
Nog eens 82 cursisten volgen momenteel de basis-juryopleiding (langebaan en shorttrack), de FUNdamentals workshop of de opleiding ST1 of 2. Ook zij doen dit verspreid over heel het land: van Gouda tot Heerenveen. En dan lopen er nog aanvragen voor het trainersopleidingen in het kunstrijden (niveau 2) en inlineskaten (niveau 1). Al deze cursisten krijgen fikse korting of kunnen de opleidingen gratis volgen, met dank aan het Sportakkoord.
“Dat zijn bemoedigende aantallen. Al deze opleidingen gaan helpen om het kader bij diverse clubs te versterken”, zegt Jurre Trouw. “Dat is goed voor de verenigingen. Dat is ook verrijkend voor deze trainers en juryleden zelf. En het is prima voor onze bijna 40.000 actieve schaatsers en inlineskaters, want goede trainers maken het verschil en juryleden zijn onmisbaar voor het organiseren van je wedstrijden. Het is duidelijk dat wij als KNSB blij zijn met de kansen die het Sportakkoord ons biedt, laten we daarvan als schaats- en skatesport optimaal gebruikmaken!”
Meer weten over de mogelijkheden die het Sportakkoord biedt? Check dan deze pagina, of neem contact op met onze verenigingsadviseurs.