Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

RTC Zuid vijfde Regionale Talentencentrum voor de schaats- en skatesport

Gepubliceerd donderdag 13 oktober 2016

RTC Zuid, met de baanselecties van de ijsbanen in Breda, Eindhoven en Tilburg als kraamkamer, is het vijfde Regionale Talentencentrum van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond. RTC Zuid, dat momenteel Breda en Tilburg als trainingslocaties gaat gebruiken, wordt omarmd door vele partners uit de regio. De KNSB bekrachtigde vandaag de samenwerkingsovereenkomst met de verstrekking van de officiële accreditatie.

Tot en met het seizoen 2014-2015 stroomde een kleine groep talenten via Jong Oranje door naar merkenteams. Sinds 2014 trainen talenten in de regionale talentencentra dagelijks dicht bij huis volgens een uniform sportief programma met fulltime talentcoaches. Zo krijgen meer talenten een betere en langere opleiding dan in het oorspronkelijke Jong Oranje, en haken relatief minder talenten af. De KNSB heeft sporttechnische regie om zodoende optimale kwaliteit te waarborgen. Na een succesvolle pilot in Dordrecht in 2014 zijn inmiddels het RTC Noord, RTC Noord-West, RTC Oost en RTC Midden gerealiseerd met programma’s in langebaan, shorttrack en inline-skaten.

RTC Zuid, dat zich in eerste instantie zal richten op langebaan, staat als een huis dankzij haar sterke fundament dat gevormd door het CTO, het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Eindhoven, het KNSB Gewest Noord-Brabant, Limburg en Zeeland (KNSB Zuid) en de drie ijsbanen van Breda, Eindhoven en Tilburg. Het CTO levert de beste, professionele sporttechnische ondersteuning die mogelijk is en het Gewest zorgt met drie baanselecties in Breda, Eindhoven en Tilburg voor de kraamkamer van het RTC Zuid. De drie ijsbanen zorgen voor ijs dicht bij huis van jeugdig schaatstalent dat naar de top wil.

Ad den Otter, voorzitter RTC Zuid: “RTC Zuid is uniek in opzet door de sterke verbinding en samenwerking met het CTO, het Gewest KNSB Zuid, de drie ijsbanen en ‘Last but not least’ de ondersteuning van de drie grote steden Breda, Eindhoven en Tilburg en hun baanexploitanten. Daarnaast is het geweldig dat het CTO de juiste topsportondersteuning levert voor onze talenten en coach Milan Kocken. Kortom, dit fundament geeft mij als voorzitter het grote vertrouwen dat RTC Zuid ons jeugdig schaatstalent optimaal kan stimuleren en ondersteunen om de beste weg naar de schaatstop te vinden.”

Mary van Aken, voorzitter gewest Noord-Brabant, Limburg, Zeeland: “We hebben met een gezamenlijk plan niet de makkelijkste, maar wel de goede weg bewandeld om tot een RTC Zuid te komen. Zo hebben de verenigingen en de ijsbanen een werkgroep gevormd en een bidboek opgeleverd, dat in onze voorjaarsvergadering een groot draagvlak kreeg. Samen met RTC-trainer Milan Kocken konden we zelfs al een zomerprogramma starten met een ploeg als voorloper van het RTC. Ik ben blij dat we nu een definitieve accreditatie hebben gekregen van de KNSB. Er trokken namelijk te veel talenten uit Zuid weg vanwege de betere voorzieningen en outillage elders in het land. Die talenten kunnen we met het RTC nu in Zuid minstens hetzelfde bieden en in een professioneel sportklimaat opleiden.”

Mark Meijer, manager CTO Eindhoven: ”Talentontwikkeling staat bij het CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) centraal. Het RTC Zuid moet staan voor een optimale trainingsomgeving waar het talent zowel sportief als maatschappelijk het hoogste rendement kan halen. Uitstekende talentcoaches, leerlijnen op het gebied van voeding, krachttraining, prestatiegedrag, anti doping, topsportleefstijl en onderwijs (VO/ MBO/HBO/WO), afgestemd op trainingstijden, zijn hierin bepalende factoren. Met betrokken partijen hebben we grote stappen gemaakt om voor het RTC Zuid deze optimale trainingsomstandigheden te organiseren en hopen ook in de komende jaren met elkaar te kunnen bouwen aan Brabants schaatstalent.”

Arie Koops, directeur sport KNSB: “Om er ook in de toekomst voor te zorgen dat talenten als Ireen Wüst en Gianni Romme boven komen drijven, is het geweldig dat er in het gewest Noord-Brabant, Limburg. Zeeland nu een RTC Zuid is bijgekomen. Dit betekent dat er met RTC Zuid erbij inmiddels al vijf fulltime langebaan-, drie fulltime shorttrack- en twee inline-skateprogramma’s draaien, terwijl er daarnaast inmiddels ook twee VTO’s (Vereniging voor Talentontwikkeling Kunstrijden) operatief zijn. Verspreid over het land creëren we daarmee een enorme talentenpoel.”

Voor meer informatie zie https://knsb.nl/algemeen/pers/: regionale talentencentra en infographic KNSB talentontwikkeling

Bijschrift foto: Trainer Milan Kocken met twee van zijn RTC-rijders, Noa Romeijn en Sandra Dekker. Gedrieën houden ze trots het bord vast dat door Ad den Otter (voorzitter RTZ Zuid) en Arie Koops (technisch directeur KNSB) is ondertekend, waarmee de accreditatie van RTZ Zuid een feit is.  Foto: KNSB/Huub Snoep

 

 

 

 

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?