Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

RTC kunstrijden primeur in Nederland

Gepubliceerd maandag 27 oktober 2014

In Dordrecht wordt twee maal per week, op dinsdag- en vrijdagochtend, keihard gewerkt aan de toekomst van het kunstrijden. Dat gebeurt in de ijshal van de Sportboulevard, waar het eerste Regionale Talentencentrum (RTC) kunstrijden van start is gegaan. Een landelijke primeur, die talentcoach Astrid Tammeling-Winkelman toejuicht: ”Voor de talentontwikkeling kunstrijden was dit dé juiste stap.’’ Het RTC kunstrijden in Dordrecht maakt onderdeel uit van het tienjarenplan van de KNSB om het Nederlandse kunstrijden weer terug op de kaart te zetten.

Met een groep van veertien uitverkoren kunstrijders in de leeftijdsgroep van acht tot en met achttien jaar is Astrid Tammeling-Winkelman, die samenwerkt met Nicole Goossens en Nathalie Oogjen, in de achterliggende weken begonnen met de trainingen binnen het RTC. “Met leden van kunstrijvereniging De Drechtsteden Dordrecht, maar ook uit andere delen van Nederland”, vertelt de voormalig meervoudig Nederlands kampioene aan DordtSport. “We voldoen daarmee aan de wensen van NOC*NSF, dat in veel takken van sport talentencentra wil inrichten. Samen met het Sportbedrijf van de gemeente Dordrecht en de KNSB hebben we dit kunnen realiseren, het eerste regionale talentencentrum kunstrijden in Nederland.”

Niet alleen Drechtsteden-gebonden

”Eigenlijk is het RTC bestemd voor kunstrijders in de leeftijd tot twaalf jaar, maar wij houden een bredere leeftijdscategorie aan om talenten de gelegenheid te geven om zich te ontplooien. En dan niet alleen Drechtsteden-gebonden. Niki Wories komt bijvoorbeeld twee maal per week uit Almere om mee te trainen”, geeft Tammeling-Winkelman aan. ”Daarnaast trainen de rijders nog eens drie- of vier maal per week bij hun club.”’

Naast de reguliere trainingen van het RTC wordt de groep kunstrijders vier maal per jaar getraind door de Canadese topcoach Ian Martinez, die zijn expertise graag op de Nederlandse talenten overbrengt. “Daarbij loopt het contact met de KNSB via disciplinemanager Karen Venhuizen (evenals Tammeling-Winkelman voormalig topkunstrijdster, red.) ook goed. Het is lastig in Nederland om op vrij ijs te kunnen trainen. De omstandigheden zijn perfect in Dordrecht.”

Talent

Nederland is al langere tijd verstoken van (potentiële) toppers in het kunstrijden die ook internationaal aansprekende resultaten kunnen neerzetten. Het noeste werk dat in Dordrecht verricht wordt, moet een mooie toekomst gaan gloren. Astrid Tammeling-Winkelman: ”Kyarha van Tiel, Sophie Bijkerk en Niki Wories hebben binnen dit RTC absoluut het talent om ook internationaal goed te presteren. Zij gaan komend seizoen in het internationale circuit aan wedstrijden deelnemen.”

Tienjarenplan

Het RTC kunstrijden in Dordrecht maakt onderdeel uit van het tienjarenplan van de KNSB om het Nederlandse kunstrijden weer terug op de kaart te zetten. Karen Venhuizen: “Met talentontwikkeling moet in het kunstrijden op jonge leeftijd worden begonnen en daarom creëren we als bond nu een opleidingsstructuur van verenigingen voor talentontwikkeling en daarop aansluitend RTC’s. We zijn heel blij met de samenwerking in Dordrecht, waar we dit nu optimaal kunnen uitbouwen.”

Naast de opleidingsstructuur worden in het tienjarenplan onder andere ook de trainersopleidingen verbeterd en de verenigingen versterkt.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?