Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Oud-scheidsrechter Louw Hekkema (81) overleden

Gepubliceerd dinsdag 15 januari 2019

 

Oud-scheidsrechter Louw Hekkema is 12 januari op 81-jarige leeftijd overleden. Met de zon op mijn snuit, de wind in mijn rug, gaan mijn schaatsen vooruit en gedachten terug. Zo luidt het gedicht op het overlijdensbericht dat de familie heeft verstuurd.

De schaatswereld kent Hekkema als de man die enkele decennia internationaal scheidsrechter was bij langebaanwedstrijden. Zijn finest hour beleefde de Groninger bij het WK allround, dat in 2001 in de buitenlucht plaatsvond. Het was zo warm in Boedapest, dat de vriesinstallaties het niet aan konden.

Scheidsrechter Hekkema gooide het wedstrijdschema om, want alleen ’s ochtends en ’s avonds kon worden geschaatst. Rintje Ritsma en Anni Friesinger werden wereldkampioen. “Het was een van mijn mooiste wedstrijden, want ik had aardig wat te doen”, zei Hekkema hierover later in het AD. “Het lastigst waren nog de gesprekken met de televisie, vooral de Amerikanen hadden moeite met het opschuiven van hun uitzendingen.”

Hekkema was niet alleen actief als scheidsrechter, hij verrichtte ook diverse (bestuurs)functies binnen de schaatssport. Dat deed hij niet alleen in het gewest Groningen, waar hij onder meer de jurycursussen gaf, hij zat ook jarenlang in het sectiebestuur langebaan van de KNSB.

Zijn sportieve interesse reikte verder dan alleen heet schaatsen. Lange tijd was Hekkema ook betrokken bij de Winter Universiade. Hij ging ook enkele malen mee naar het buitenland, als chef de mission van de Nederlandse studentenequipe. Zijn grote droom was het om die Winter Universiade een keer naar Groningen te halen, wat hem tot zijn spijt niet is gelukt.

Het schaatsen bleef zijn warme belangstelling houden. Hekkema was geregeld te vinden op en rond ijsbaan Kardinge, waar het organisatiecomité hem nog af en toe kon inzetten als jurylid bij jeugdwedstrijden. Tot voor kort was hij ook actief als lid van de Recordcommissie van de KNSB, waarvan hij pas op 27 december jongstleden afscheid nam.

Hij was nog vief, mankeerde weinig. Zijn overlijden kwam voor velen binnen de schaatswereld onverwacht. Louw Hekkema werd op 12 oktober 1937 geboren in Aduard. Zijn uitvaart is vrijdag 18 januari in Haren.

 

 

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?