Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Opleiding Scheidsrechter regionaal inline-skaten bewijst direct waarde

Gepubliceerd vrijdag 16 juni 2017

Yoram Spee nam in mei als allereerste het officiële KNSB Certificaat Scheidsrechter regionaal inline-skaten in ontvangst. Hij kreeg het certificaat uit handen van zijn vader, die tevens docent was. We blikken met Yoram en docent Teun Breedijk terug op de opleiding.

De KNSB bood vorig jaar voor het eerst de opleiding Scheidsrechter regionaal inline-skaten aan. Yoram besloot zich in te schrijven en rondde de cursus eind vorig jaar als eerste af. “Het was heel gaaf. Ik ben al jaren actief als jurylid in het inline-skaten en dankzij deze cursus kan ik mij weer verder ontwikkelen”, aldus Yoram.

“Je leert tijdens de cursus onder meer hoe je moet omgaan met de verschillende mensen die bij een wedstrijd betrokken zijn en hoe je het beste met hen kunt communiceren. We hebben een cursus weerbaarheid gekregen en er was een workshop waarin werd uitgelegd dat je altijd iets van verschillende kanten moet bekijken. Daarnaast moet je uiteraard de reglementen goed kennen.”

Speciaal moment

Yoram ontving in mei tijdens Europa Cup in Heerde als allereerste het officiële KNSB Certificaat Scheidsrechter regionaal inline-skaten, en dat was een speciaal moment. Uit handen van zijn vader Hans ontving hij het certificaat. “Dat was heel speciaal. Ook omdat mijn vader ongeneeslijk ziek is. Het was mooi, maar ik had wel een dubbel gevoel.”

Naast Hans Spee was Teun Breedijk de andere docent van de nieuwe opleiding. Teun was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de cursus. “Het is leuk om kennis te delen en kennis door te geven. De cursisten leren zaken als leidinggeven en communiceren. Je moet als scheidsrechter en jurylid overal op voorbereid zijn. Je bent het visitekaartje van de KNSB en het organisatiecomité. De cursus is ook heel praktijkgericht, omdat de cursisten alvast ervaringen opdoen.”

Jongeren binden

Ervaring heeft Yoram al genoeg. Al op zijn veertiende was hij jurylid bij regionale competities. Via zijn broer, Jesse, ontwikkelde hij de liefde voor de sport. “Mijn broer is op jonge leeftijd begonnen met inline-skaten en toen is mijn vader gaan jureren. Omdat mijn broer het deed ben ik zelf ook begonnen met skeeleren, maar nadat ik een keer hard ten val ben gekomen verloor ik het plezier. Ik wilde wel feeling houden met de sport en ben daarna ook gaan jureren.”

Volgens Teun is het belangrijk dat meer jongeren zich aanmelden als jurylid of scheidsrechter. “Ik ben heel blij dat de cursus er is. We helpen mensen hiermee. Het is soms wat moeilijker om de opleidingen voor scheidsrechter vol te krijgen dan de trainerscursussen. Daarom ga ik weleens ‘scouten’ onder jongeren. We willen juist ook deze doelgroep interesseren voor de cursus.”

Individueel

Yoram was de eerste van zijn klas die de opleiding afrondde. Diverse cursisten zijn nog bezig met de cursus. “We zijn begonnen met een klein groepje en merken dat de opleiding veel tijd kost”, aldus Teun. “De cursisten willen het goed aanpakken en dan gaat er redelijk veel tijd in zitten. Misschien dat de opleiding iets meer een individueel karakter gaat krijgen. Daar kijken we nu naar.”

Yoram blikt met een goed gevoel terug op de opleiding. ‘Het was fijn dat je met de andere cursisten kon overleggen en elkaar kon helpen. Voor een eerste keer vond ik de cursus heel goed neergezet.”

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?