Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Op Jaap Eden IJsbaan begint zaterdag 19 oktober het marathonseizoen 2019-2020

Gepubliceerd maandag 14 oktober 2019
De zomer is achter de rug, dankzij honderden uren training zijn de atletische lijven weer in juiste conditie. De marathonschaatsers staan te trappelen om aan het seizoen 2019-2020 te beginnen! Zaterdag 19 oktober is het zo ver: dan rijdt het peloton zijn eerste wedstrijd om de KPN Marathon Cup, traditiegetrouw op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam.

Op ’s lands oudste kunstijsbaan, nog altijd in de buitenlucht, vliegen de vonken er elk jaar vanaf. De schaatsers zijn gretig en iedereen wil die eerste prijs van het seizoen pakken. Vorig jaar was Sjoerd den Hertog de rapste in Amsterdam. Voor de tweede keer op een rij won hij afgelopen winter ook het klassement om de KPN Marathon Cup.

Favorieten
Bij de vrouwen sprintte Irene Schouten overtuigend naar de zege in Amsterdam. Omdat zij vanwege de mass start menig marathon liet schieten, ging de KPN Marathon Cup aan het eind van het seizoen naar Manon Kamminga. Grote vraag zo kort voor de seizoensstart is natuurlijk: hoe zal het gevecht om de zeges dit jaar uitpakken?

Bij de vrouwen mogen we Schouten en Kamminga weer vaak op het podium verwachten. Concurrentie komt vooral van Lisa van der Geest en Iris van der Stelt, die deze zaterdag nog afwezig is vanwege een stage in Zuid-Afrika.

Bij de mannen is Den Hertog opnieuw een van de favorieten, zowel voor de dagzege in Amsterdm als voor de cup. Hij moet vooral rekening houden met concurrentie van ervaren mannen als Arjan Stroetinga, Bob de Vries, Gary Hekman, Crispijn Ariëns en de broers Evert en Bart Hoolwerf.

Kalender
Het belooft sowieso weer een spannende strijd te worden in de 14 wekelijkse wedstrijden om de KPN Marathon Cup. De finale staat net als voorgaande jaren gepland in Leeuwarden (29 februari).

Maar er is nog veel meer. Het peloton kijkt ook weer uit naar de vierdaagse Trachitol Trophy met finish in Groningen (22-24 november), het KPN NK op kunstijs in Enschede (1 januari) en natuurlijk de Grand Prix-wedstrijden op de Oostenrijkse Weissensee (23-29 januari) en het Zweedse zeeijs van Lulea (20-23 februari). En wie weet krijgen we nog mooie koersen op Nederlands natuurijs…

Het voltallige peloton heeft zich in elk geval weer op de zwaarste wedstrijden voorbereid. De Topdivisie bij de mannen telt komende winter 65 rijders, het vrouwenpeloton is zelfs 85 deelnemers groot. Ook de vrouwen krijgen komend seizoen een Beloftendivisie, waarvoor grote animo bestaat.

Nog vijf nachtjes slapen en dan klinkt voor hen het eerste startschot voor de openingswedstrijd, die officieel te boek staat als de 48ste Jaap Eden Bokaal. Voor het publiek gaat de ijsbaan aan de Radioweg 64 in Amsterdam om 18.00 uur open.

Programma
18.30 uur: Beloften dames – 50 rondes
19.15 uur: Topdivisie dames – 80 rondes
20.30 uur: Topdivisie heren – 125 rondes
22.00 uur: Beloften heren – 100 rondes

Meer informatie over de KPN Marathon Cups vind je hier.

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?