In de Kop van Overijssel viert IJsclub Ons Genoegen deze maand zijn 75-jarig bestaan. Stiekem is de vereniging uit Sint Jansklooster al twee keer zo oud. “Er bestond hier al een ijsclub in 1871, al heette die nog geen Ons Genoegen, dus we zijn eigenlijk ouder dan de KNSB (opgericht in 1882, red),”, zegt secretaris Jan Bruintjes niet zonder trots. Hoe dat zit?
Eigenlijk weten ze het in Sint Jansklooster zelf ook niet zo goed. Bij een brand is ooit het hele archief van de vereniging verloren gegaan en dus klampen ze zich vast aan de statuten van Ons Genoegen, die stammen van 17 november 1947. Bij de research voor een mooi jubileumverhaal kreeg het bestuur echter recent een bijzonder krantenknipsel toegestuurd. Bruintjes: “In het Overijssels Dagblad werd al in 1924 geschreven over Ons Genoegen in Sint Jansklooster. Dat betekent dat we alweer bijna honderd jaar bestaan. Ha, we kunnen blijven feesten.”
Op vrijdag 25 november houden ze een receptie/feestavond voor het 75-jarig bestaan in Het Wapen van Utrecht, waar zo’n 150 gasten worden verwacht. Ons Genoegen leidt een gezond bestaan, met een elf man sterk bestuur, en zo’n 300 trouwe donateurs. Dat zijn mensen die voor 7,50 euro per jaar een abonnement kopen, waarmee het hele gezin bij strenge vorst terecht kan op de natuurijsbaan aan de Kloosterweg. De laatste keer dat dat gebeurde was vorig jaar maart, toen heel Nederland weer eventjes (schaats)gek werd.
Bij Ons Genoegen zijn ze er altijd klaar voor. Het clubgebouw is netjes aan kant, in de nieuwe loods staat het materiaal keurig in gereedheid. Zodra de temperatuur richting het nulpunt gaat, hoopt de ijsclub dat de baan weer open kan. Dan gaat alles aan de kant om het 2500 inwoners tellende Sint Jansklooster veilig ijsvermaak te kunnen bieden. De ijsbaan, een echte 400 meter ovaal, ligt tegen het dorp aan. Er is volop ruimte om ‘lekker baantjes te trekken’ en met de sfeerverlichting is het al gauw ouderwets gezellig op het ijs. “Met de muziek erbij kan heel het dorp mee genieten”, zegt Bruintjes.
Hij omschrijft Ons Genoegen als een ‘echt fijne club, met fijne mensen’. “Iedereen staat voor elkaar klaar. En paar jaar geleden hebben we een nieuwe loods neergezet voor ons materiaal. Dat doen we dan met allemaal vrijwilligers uit het dorp.” In winters zonder natuurijs gaan ze steevast met een bus liefhebbers schaatsen in Thialf en op de algemene ledenvergadering wordt jaarlijks een paar schaatsen verloot. “Dat is traditie, daar houden we aan vast.” En verder houden ze elke winter de weerberichten goed in de gaten.
Hoewel het klimaat verandert en de aarde opwarmt, houden ze ook in Sint Jansklooster altijd weer rekening met een toertocht door natuurgebied de Wieden. Ons Genoegen organiseert zelf in strenge winters de Rond-de-Wiedentocht, een toertocht van 15 of 40 kilometer, die voor het eerst in 1982 werd verreden. Zo’n zeventig vrijwilligers komen dan in touw om verkeer te regelen, sneeuw te ruimen, kaarten af te stempelen, koek en zopie te verkopen en nog veel meer.
“Als er ijs ligt, is iedereen hier aan het schaatsen. Deelnemers aan de toertocht komen uit het hele land. Je snapt soms niet waar ze weg komen. Ik heb hier zelfs mensen uit Duitsland, België en Engeland gezien, die eerst nog vroegen waar ze een paar schaatsen konden kopen. Het is hier natuurlijk een prachtig gebied.”
In 2013 was de laatste editie van de Rond-de-Wiedentocht. Niemand minder dan Evert van Benthem was lange tijd grote promotor van deze toertocht. De man die in 1985 en 1986 de Friese Elfstedentocht op zijn naam schreef, afkomstig uit Sint Jansklooster, was nauw betrokken bij Ons Genoegen voordat hij naar Canada emigreerde. Hij deed de vereniging ooit een veegwagen cadeau en mag zich voor altijd erelid noemen. Of Van Benthem ook op het jubileumfeest aanwezig zal zijn? “Dat denk ik niet”, zegt Bruintjes. “Evert is net hier geweest, omdat afgelopen zomer een standbeeld van hem is onthuld.”
Nog een keer de oceaan over vliegen, alleen voor een jubileumfeestje, dat zou te gek zijn. Doe maar gewoon, zeggen ze in de Kop van Overijssel. Na 25 november gaan ze bij Ons Genoegen weer over tot de orde van de dag. Hopen op winters weer, zodat de ijsbaan open kan. En dromen van echt strenge vorst, zodat de toertocht kan worden uitgeschreven. Dat zou niet alleen een sportief feestje zijn, het verwelkomen van duizenden toerrijders levert ook (inschrijf)geld op.
Bruintjes: “We willen heel graag ons clubgebouw opknappen, maar het geld daarvoor ontbreekt. Als ’s winters niet kan worden geschaatst, teer je steeds een beetje in op je eigen vermogen, want de vaste lasten gaan gewoon door. Met een toertocht komt er weer wat geld binnen.”
Hoe ziet hij de toekomst van Ons Genoegen, hoe staat de ijsclub er over 25 jaar bij? ”Ik hoop dat er dan nog steeds echte winters komen. En dat verwacht ik ook wel. Na 1997 moesten we ook twaalf jaar wachten voordat we weer een toertocht konden houden, maar toen was het vijf keer achter elkaar raak. Dus dat kan nog steeds. Ik hoop dat de ijsclub over 25 jaar nog steeds bestaat en dat we een mooi nieuw clubgebouw hebben. Aan ons als bestuur zal het niet liggen.”