Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Oeuvreprijs voor Bob de Jong

Gepubliceerd zaterdag 12 maart 2016

Bob de Jong heeft op de tweede dag van de ISU World Cup Finale in het Thialf-stadion in Heerenveen de Oeuvreprijs van de KNSB gekregen. Hij kreeg de prijs voor zijn grote verdiensten voor de schaatssport. Voor een vol Thialf werden ook Diane Valkenburg en Wouter olde Heuvel door de schaatsbond in het zonnetje gezet. Beiden werden geëerd met de KNSB waarderingsspeld in goud.

Het is pas de derde keer dat de KNSB Oeuvreprijs is uitgereikt. Deze bijzondere onderscheiding werd 2007 in het leven geroepen wegens het 125-jarig bestaan van de schaatsbond. Tijdens een speciaal jubileumgala kregen Ard Schenk en Sjoukje Dijkstra negen jaar geleden als eersten deze bijzondere prijs.

Bob de Jong krijgt de Oeuvreprijs voor zijn bijzondere schaatscarrière op een ongekend hoog niveau. In de periode 1995-2016 was de geboren Leimuidenaar 21 keer deelnemer aan het NK Afstanden. Liefst 20 keer stond hij op het podium. Internationaal won De Jong goud, zilver en twee maal brons op de Winterspelen; werd twee maal wereldkampioen op de 5 kilometer en vijf maal op de tien kilometer. Werd tweemaal schaatser van het jaar en kreeg in 2011 de Oscar Mathisen Award.

Diane Vlakenburg en Wouter olde Heuvel ontvingen uit handen van KNSB voorzitter de KNSB waarderingsspeld in goud. Beiden voor hun behaalde wereldtitels op de ploegenachtervolging. Valkenburg maakte in 2012 en 2013 deel uit van de gouden Team Pursuit ploeg op het WK Afstanden; Olde Heuvel in 2008 en 2009.

Valkenburg stond daarnaast in 2013 zowel bij het EK Allround als het WK Allround op het podium: brons op het EK en zilver op het WK. Olde Heuvel werd verder twee maal Nederlands kampioen allround, was op het EK Allround in 2009 goed voor brons en is met 3.39,26 nog altijd in het bezit van het ’wereldrecord’ laaglandbanen, gereden in Astana in november 2011.

Morgen worden in Thialf en het KPN Clubhuis de afscheid nemers Margot Boer, Stefan Groothuis en Jan Maarten Heideman in het zonnetje gezet. Daarnaast zullen in het KPN Clubhuis twee marathon jaarprijzen worden uitgereikt.

Foto: Huub Snoep

 

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?