Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Nieuwe topsportstructuur inline-skaten

Gepubliceerd woensdag 21 november 2012

De KNSB wil met ingang van januari 2013 een nieuwe topsportstructuur voor het inline-skaten invoeren. Zo zal de topsportstructuur nog professioneler worden ingericht en is er de ambitie om heel Nederland te laten genieten van het inline-skaten.

Dit kan door zelf de skates onder te binden, door het bezoeken van wedstrijden of de sport te volgen via de (social) media. De KNSB heeft al de wens uitgesproken om in de nabije toekomst een WK te willen organiseren en onderzoekt op het ogenblik de mogelijkheden om in 2013 het EK naar Nederland te halen. Er zijn daarover gesprekken gaande met potentiële locaties.

Met het omarmen van het inline-skaten in 2010 sprak de KNSB ook meteen haar ambities uit om op EK’s en WK’s mee te doen om de medailles. Dat dit realistisch was, blijkt wel uit het feit dat de Nederlanders op het jongste WK zes medailles veroverden, waarmee een mooie vierde plaats op de medaillespiegel werd gerealiseerd.

Maar de schaatsbond wil meer en heeft, na een analyse van de huidige situatie, een programma ingericht dat aan de ene kant ’toekomstproof’ is, maar tussentijds aangepast kan worden indien inline-skaten Olympisch wordt (in 2013 wordt bekend of inline-skaten wordt voorgedragen als Olympische sport in 2020). Naast de ambitie is bij de nieuwe structuur ook rekening gehouden met de afname van financiële middelen aangezien het programma bij de heren per 1 januari niet meer als volwaardig topsportprogramma wordt erkend door NOC*NSF.

Op hoofdlijnen ziet de structuur er als volgt uit. Binnen het topsportprogramma zal onderscheid gemaakt worden tussen het wedstrijd- en het winterseizoen. Ook zal er rekening gehouden worden met specialisten op de korte afstand en de marathon. Naast mogelijke specialisatie wordt de praktijksituatie waarin sporters op meerdere disciplines uitkomen in ogenschouw genomen. Veel inline-skaters beoefenen het langebaanschaatsen of het marathonschaatsen op het allerhoogste niveau. De sporters van de Nationale Trainingsselectie Senioren (NTS) maken een keuze of zij het winterprogramma onder regie van de KNSB willen volgen, dan wel in de winter onder regie van een merkenteam in het langebaan- en/of marathonschaatsen willen trainen. Voor Jong Oranje – en dat is ook nieuw – zal er het hele jaar een fulltime programma onder regie van de KNSB worden ingericht. Hoewel de focus hierbij op het inline-skaten ligt, zal ook bij Jong Oranje in een multidisciplinaire omgeving worden opgeleid.

De KNSB zal in de zomer twee trainers(coaches) gaan inzetten. Voor de rijders van Jong Oranje en de NTS die in het winterseizoen onder regie van de KNSB trainen, is er een trainer/coach beschikbaar die ook expertise heeft in de schaatssport. Dit omdat de meeste inline-toppers in de winter een uitstapje maken naar het langebaan- en marathonschaatsen. De KNSB is met onder meer de atleten en verschillende coaches in gesprek over de nieuwe structuur en zal deze in overleg met hen nader invullen.

Naast de nieuwe inrichting van de topsportstructuur zullen er ook programma’s worden opgezet specifiek voor de recreatiesporters, de jeugd en de fans. Verder geldt dat sponsoring een essentiële bron is voor de financiering van het inline-skaten en hier dan ook diverse activiteiten op worden ingestoken.

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?