Nieuw bij langebaanschaatsen: gele kaart; witte handschoenen verplicht bij teamonderdelen

Maandag 21 oktober 2024

De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft deze zomer een aantal regels aangepast. Hieronder staan de belangrijkste veranderingen voor het langebaanschaatsen. Het gaat om wijzigingen in het Internationale Reglement en de uitleg daarvan, zoals afgesproken door de Nationale en Internationale scheidsrechters van de KNSB.

gele kaart

Deze regels gelden ook voor het Nationale Reglement indien daar naar het Internationale Reglement wordt verwezen. De reglementswijzingen zijn vanaf dit seizoen van kracht en gelden ook tijdens Holland Cup 1/ IJsselcup in Deventer (26 en 27 oktober).

Dit overzicht is niet compleet, maar het is een eerste hulp voor schaatsers, coaches, organisatiecomités en scheidsrechters. Het bevat de wijzigingen die belangrijk zijn voor reguliere Nederlandse wedstrijden. Voor een volledig overzicht kun je het Internationale Reglement lezen, waar de wijzigingen duidelijk zijn gemarkeerd. De vertaling van het Internationale Reglement vind je hier.

Gevolgen van niet opkomen dagen bij de start
(artikel 245.1.e)

Als een schaatser niet tijdig aan de start verschijnt en dit niet tijdig heeft gemeld aan de scheidsrechter of sportexpert, geldt dit als DNS (Did Not Start). De schaatser wordt dan uitgesloten van deelname aan die race en aan eventuele andere nog komende races op dezelfde dag. In Internationale wedstrijden is het inzetten van een vervanger (subsitute) van het team op de andere afstand(en) niet mogelijk.

In World Cups is vanaf dit seizoen te laat afmelden ook met consequenties. Wanneer de teamleider of schaatser een schriftelijke terugtrekking indient zonder een acceptabele reden, en dit gebeurt minder dan 60 minuten voor de start, wordt dit beschouwd als DNS (Did Not Start). Is er een voor de scheidsrechter acceptabele reden dan wordt de WDR goedgekeurd zonder gevolgen. Meld je dus altijd tijdig af.

Aflossing bij de mixed relay
(artikel 256.3.4)

De aflossing is klaar als er een zichtbare aanraking is en de schaatsers geen contact meer hebben. De aflossing moet in de wisselzone plaatsvinden. Een team dat buiten de wisselzone aflost, wordt gediskwalificeerd. Als er een aflossing of aanraking is vóór de wisselzone en het team later nog een tweede poging doet door een aanraking of aflossing in de wisselzone, is dit niet correct. Dit leidt tot diskwalificatie.

Veiligheidsuitrusting bij de Mass Start en Team Events (artikel 224)

Nieuw dit seizoen is dat de handschoenen die je draagt in de Mass Start en Team Events hoofdzakelijk wit moeten zijn, gelijk aan Shorttrack. De snijbestendige wedstrijduitrusting moet de hele nek beschermen tot aan de onderkant van de kin, ongeacht de positie van de schaatser. Als je extra nekbescherming wilt dragen, moet dit onder het wedstrijdpak en de hele nek beschermen en de rits van het pak moet gesloten zijn. Geen deel van het lichaam, behalve het gezicht, mag onbedekt zijn. Tape is niet snijbestendig en kan tot diskwalificatie leiden. De hele veiligheidsuitrusting moet gedragen worden van het moment dat je het ijs op gaat tot het moment dat je het ijs verlaat.

Vanaf het toernooi World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT) zal het dragen van hoofdzakelijke witte handschoenen verplicht zijn.

Wanneer moet je bij de start zijn na baanverzorging
(artikel 253.2 en 253.3)

Als schaatser moet je bij het 1-minutensignaal klaar zijn om de wedstrijdbaan op te gaan en je moet je bij de startlijn melden. De speaker en de starter kunnen dan hun procedure uitvoeren en de wedstrijd kan op tijd starten.

Doel van een gele kaart
(artikel 216)

Vanaf het komende seizoen kan er een gele kaart worden uitgedeeld. Een gele kaart is een extra maatregel met consequenties die de scheidsrechter mag geven. Dit om onsportief gedrag in het langebaan schaatsen te voorkomen.

Een gele kaart mag worden gegeven voor:

▪ Meer dan één overtreding van de regels "belemmeren" of "schoppen" in dezelfde race, wat leidt tot diskwalificatie.

▪ Een onveilige of gevaarlijke actie.

▪ Onsportief gedrag van een schaatser tussen het moment dat hij of zij op het ijs komt en het moment dat hij of zij het ijs verlaat, of terwijl hij of zij op het middenterrein van de schaatsbaan is.

▪ Elke actie van een schaatser of teamfunctionaris op of naast het ijs tijdens de competitie, die door de scheidsrechter als niet-naleving van instructies wordt beschouwd.

Gevolgen van een gele kaart
artikel 275

Een gele kaart die door de scheidsrechter wordt gegeven, leidt tot de volgende sancties:

▪ Schaatser met een gele kaart voor overtredingen van de wedstrijdregels: De schaatser wordt gediskwalificeerd in de race waar de overtreding heeft plaatsgevonden en is uitgesloten van deelname aan de volgende ronde van die afstand of competitie. Bovendien verliest de schaatser eerdere punten of resultaten in alle races van die afstand of competitie. Het recht om deel te nemen aan andere afstanden of competities blijft echter behouden.

▪ Schaatser met gele kaart voor andere acties: De schaatser wordt die dag geschorst van het wedstrijdveld.

▪ Coaches, teamleiders en ondersteunend personeel met gele kaart: Zij worden ook die dag geschorst van het wedstrijdveld.