Nationale langebaankalender bekend; primeur voor NK Ploegenachtervolging

Vrijdag 07 juli 2023

Op de langebaankalender staat een bijzonder evenement: het Daikin NK Ploegenachtervolging op 29 oktober. Een nieuw kampioenschap, in het leven geroepen om meer schaatsers het teamonderdeel te laten rijden.

"Raar dat deze wedstrijd nog niet op de kalender stond, want de ploegenachtervolging bestaat al redelijk lang", vertelt bondscoach Rintje Ritsma. In 2002 werd het onderdeel geïntroduceerd op het WK Junioren en sinds 2006 staat het op het programma van de Olympische Spelen. Op de Nederlandse kalender ontbrak het, waardoor rijders alleen internationaal in actie kwamen op de ploegenachtervolging.

“Met de topteams in Nederland kun je een leuke competitie vormen. Als er meer schaatsers in aanraking komen met de ploegenachtervolging en ze trainen er vaker op, wordt iedereen beter”, aldus Ritsma. Op het NK krijgen de vier commerciële teams (Reggeborgh, Jumbo-Visma, Zaanlander en IKO) een startbewijs. Ritsma mag als bondscoach één team aanwijzen en de rest van de tickets zijn te verkrijgen via een selectiewedstrijd. “Voor internationale wedstrijden bepaal ik de invulling, maar andere samenstellingen kunnen een eyeopener zijn”, vertelt de oud-schaatser. Immers, drie sterke rijders hoeven niet het beste team te vormen. In elkaars slag kunnen rijden, de juiste tactieken en op elkaar ingespeeld zijn spelen ook een rol.

Ritsma verwacht dat teams meer zullen investeren in het onderdeel. "Sommige ploegen trainen er nu een beetje op. Andere steken er weinig energie in, omdat ze niet de juiste mensen voor het onderdeel hebben. Bij Albert Heijn Zaanlander en Reggeborgh zijn veel schaatsers die de ploegenachtervolging kunnen rijden en dus zijn ze er meer mee bezig. Zij kunnen sterke teams opstellen."

Foto: Soenar Chamid

Omdat het Daikin NK Ploegenachtervolging plaatsvindt aan het einde van het World Cup Kwalificatie Toernooi, waar de individuele belangen groot zijn, is het nog onzeker of er veel toppers fris aan de start zullen staan. “Het is een illusie om te denken dat zo’n onderdeel in één keer staat, maar het heeft zeker potentie om te groeien”, aldus Ritsma. Bovendien ziet hij het als mooie kans voor de sporters  zich te laten zien. "Je hebt een extra moment van aandacht voor je sponsoren. Het is leuk als je als team een medaille kunt halen." 

Nationale langebaankalender
Het schaatsseizoen zal voor de Nederlandse top afgetrapt worden met het World Cup Kwalificatie Toernooi van 27 tot en met 29 oktober. Na de eerste vier World Cups in Azië en Europa verzamelen de rijders zich weer in Thialf voor het Daikin NK Afstanden (28-30 december), waar kwalificatie af te dwingen is voor het EK Afstanden (5-7 januari).

De laatste twee wereldbekers in de Verenigde Staten en Canada zullen gebruikt worden ter voorbereiding op het WK Afstanden in Calgary (15-18 februari). Vervolgens zijn er nog vier nationale titels te verdienen tijdens het Daikin NK Allround en Sprint (24-25 februari). Door de wedstrijden in Noord-Amerika heeft dit evenement pas plaats aan het einde van februari, twee weken voor het WK Allround en Sprint (8-10 maart).

De vertrouwde Holland Cups maken eveneens onderdeel uit van de nationale kalender. Al is de Gruno Bokaal naar voren gehaald (18-19 november), om te voorkomen dat schaatsers vlak na elkaar twee grote meerkampen moeten rijden. In het weekend van 3 en 4 februari staan daardoor drie Holland Cups op het programma: Utrecht City Bokaal (sprint), Kraantje Lek (vrouwen allround) en de Eindhoven Trofee (mannen allround). Met onder meer de mass start-competitie, het NK Clubs (30 september), de Zilveren bal (13 maart) en het NK Junioren in Heerenveen (13-14 januari) en Hoorn (2-3 maart) belooft het een mooie schaatswinter te worden. De gehele wedstrijdkalender is hier te vinden. 

Tickets
Kun jij niet wachten tot het winter wordt en wil je als eerste tickets kunnen bemachtigen? Schrijf je dan in als schaatsfan op schaatsen.nl, zodat je de beste schaatsers van ons land in Thialf kunt aanmoedigen. De pre-sale zal begin september van start gaan.