Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Mooie weken voor het kunstrijden: KNSB Cup, EK, NK en Challenge Cup

Gepubliceerd donderdag 17 januari 2019

Het zijn drukke tijden voor de kunstrijd(st)ers. Komend weekeinde staat in Leeuwarden de derde en laatste KNSB Cup op het programma. Een week later rijden Kyarha van Tiel en Thomas Kennes de ISU EK in Minsk. Verder werkt iedereen toe naar de combinatie van Challenge Cup en NK, van 21 t/m 24 februari in Den Haag.

“Er breken een paar mooie weken voor het kunstrijden aan”, zegt Karen Venhuizen, disciplinemanager kunstrijden van de KNSB. “Het voorseizoen is achter de rug, nu komen de momenten om echt te pieken op het ijs.”

In Leeuwarden wordt zaterdag en zondag (19-20 januari) de derde en laatste KNSB Cup van dit seizoen verreden. Dit is voor de kunstrijders meteen ook het laatste moment om zich te plaatsen voor de NK/Challenge Cup in Den Haag, het jaarlijkse hoogtepunt van het kunstrijden in Nederland.

Op schaatsen.nl vind je alle informatie over deze KNSB Cup 3, inclusief een livestream om de wedstrijd live te volgen.

Japanse wereldtoppers

Voor de Challenge Cup sluit op 20 januari de inschrijving. Op de deelnemerslijst staan reeds namen uit zo’n twintig landen. De organisatie verheugt zich in elk geval op de komst van twee absolute wereldtoppers uit Japan.

Bij de mannen komt  Shoma Uno, nummer twee bij de Olympische Spelen van PyeongChang en de laatste twee WK’s. Bij de vrouwen stuurt Japan Wakaba Higuchi, die vorig jaar ook zilver won bij het WK, tevens winnares van de Challenge Cup in 2018.

“Dat zijn echt twee heel grote namen”, zegt Venhuizen. “We zijn trots dat zij naar Den Haag komen. Het publiek krijgt straks kunstrijden van wereldniveau te zien en voor onze Nederlandse rijders is het fantastisch dat ze onder andere deze toppers van dichtbij mogen meemaken.”

Voor een deel van de Japanse delegatie geldt de Challenge Cup in Den Haag als voorbereiding op het WK dat eind maart in hun eigen land (Saitama City) plaatsvindt.

Bij de NK en Challenge Cup komen alle categorieën aan bod: van de jongste talenten (de pre basic novices) tot en met de senioren. Meer informatie vind je op schaatsen.nl.

Europees kampioenschap

Ondertussen zijn Kyarha van Tiel en Thomas Kennes bezig met hun laatste voorbereidingen voor de Europese Kampioenschappen in Minsk. Zij reizen komend weekeinde af naar Wit-Rusland, waar de wedstrijden worden verreden van 23 t/m 27 januari. Beide rijders misten vorig jaar nipt de finale van dat EK.

“Thomas en Kyarha hebben zeker kansen om die finale nu wel te halen, mits ze nagenoeg foutloos rijden in de korte kür”, verwacht Venhuizen. Voor een plek in de finale (de vrije kür) moet je in de korte kür bij de beste 24 rijders eindigen.

Van Tiel en Kennes worden begeleid door twee jonge Belgische trainers, respectievelijk Kevin van der Perren en Jorik Hendrickx. Van der Perren won zelf twee keer brons bij de EK en werd 9de op de Olympische Spelen van 2006. Hendrickx werd op het EK van 2017 nog vierde en behaalde bij de Spelen van PyeongChang een 14de plaats.

Meer nieuws

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Sake Santema (94) overleden, Lid van Verdienste van de KNSB

Schaatstassen, trainersopleidingen en schoonrijclinics dankzij het Sportakkoord

TeamNL langebaanschaatsen voor WK Afstanden

Aanpassingen in selectie ISU Cup Finale Junioren shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?