Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Milan Kocken geslaagd voor diploma Topcoach-5  

Gepubliceerd donderdag 25 oktober 2018

Schaatstrainer Milan Kocken heeft zijn opleiding Topcoach-5 onlangs met succes afgerond. TC-5 is het hoogste trainersdiploma dat je in de sport kunt behalen. In de schaatswereld gingen slechts zeven trainers hem voor. “Ik ben me bewuster geworden van mijn eigen stijl van coachen en heb vooral geleerd beter te coachen op prestatiegedrag”, zegt Kocken.

Milan Kocken is pas 32 jaar, maar staat al twaalf jaar als schaatstrainer op het ijs. Als actief schaatser reikte hij tot deelname aan de junioren-NK’s, maar als neo-senior was het bereiken van de (inter)nationale top ver weg. Rond zijn twintigste koos Kocken bewust voor het trainerschap, waarvoor hij diverse opleidingen volgde, tot en met ST-4.

Koopjesdrogisterij
In 2012, met dat laatste diploma op zak, ging de Utrechter aan de slag bij iSkate. Bij dat Groningse schaatsbolwerk werd hij later hoofdcoach van Team Koopjesdrogisterij, met onder anderen Marcel Bosker, Peter Groen, Jorien Voorhuis, Diane Valkenburg en Linda de Vries. “Daar vond ik definitief de bevestiging: hierin wil ik verder.”

De baantjes liggen in het topschaatsen echter niet voor het oprapen. In 2016 trad Kocken in dienst bij het RTC Zuid. Het opleiden van jonge, aanstormende schaatsers ziet hij geenszins als stap terug. “Ik denk dat het soms net zo moeilijk is om talentencoach te zijn als trainer van een topteam.”

Maar de ambitie om als trainer op het hoogste niveau te werken is onverminderd groot. Daarom besloot Kocken twee jaar terug ook de opleiding TC-5 te gaan volgen, die NOC*NSF samen met twee hogescholen en vele sportbonden heeft ontwikkeld. Coaches uit diverse takken van sport zitten bij elkaar in de klas. “Die kruisbestuiving werkt prima. Ik heb zelf veel opgestoken van Koen de Haan, wielercoach bij Sunweb, en twee roeicoaches, Kirsten van der Kolk en Eelco Meenhorst.“

Jeugdzorg
Milan Kocken combineert het bestaan als schaatstrainer met werk in de jeugdzorg. “In het begin stond ik een dag per week op het ijs, voor het gewest Noord-Holland Utrecht, en werkte ik vier dagen in de jeugdzorg. Toen ik bij iSkate ging werken heb ik het omgedraaid. Nu werk ik vier dagen per week als trainer en ben ik nog zijdelings in de jeugdzorg actief. Die combinatie vind ik prettig, maar mijn ambitie als schaatstrainer is groot. Als het kan ga ik graag fulltime op het hoogste niveau aan de slag.”

Aan zijn papieren zal het niet liggen, want er lopen niet veel schaatstrainers rond met dit hoogste diploma op zak. Slechts zeven coaches gingen hem voor. Topcoach-5 kwam in 2006 als opvolger van de opleiding Trainer-C, die door 51 mannen en vrouwen met succes werd afgerond. Elk jaar stromen slechts twee of drie schaatscoaches in voor de opleiding TC-5. Momenteel zijn Jetske Wiersma, Arjan Samplonius en Sjoerd Geraets hieraan bezig.

De KNSB is trots dat Kocken het hoogste trainersdiploma nu op zak heeft. “Wij zijn permanent bezig om onze trainers, die internationaal al hoog staan aangeschreven, te helpen zich te verbeteren”, zegt Pieter Clausing, die als manager sportparticipatie bij de KNSB verantwoordelijk is voor de opleidingen. “Bij TC-5 kijken coaches over de muren van de schaatswereld heen. De kennis die zij vanuit andere sporten opdoen, maakt deze opleiding extra waardevol.”

 

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?