Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Marathonschaatser Van Beek positief getest op EPO

Gepubliceerd woensdag 30 maart 2016

De Dopingautoriteit heeft de KNSB geïnformeerd over een mogelijke dopingovertreding tijdens een marathonwedstrijd door Thom van Beek. De analyse van het B-deel van het urinemonster heeft de eerdere uitslag van het A-deel bevestigd. Het gaat om een positieve test op recombinante human erythropoetin (rh-EPO). De KNSB heeft inmiddels aangifte gedaan bij de tuchtcommissie van de KNSB.

De KNSB staat voor eerlijke, integere en gezonde sport en is te allen tijde tegen het gebruik van doping. De KNSB neemt deze zaak zeer serieus en heeft Van Beek op 11 februari 2016 een ordemaatregel opgelegd. De bond wacht de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNSB af.

In reactie zegt Thom van Beek: “De melding dat ik als schaatser bij een dopingzaak betrokken ben geraakt is correct. Ik ben oprecht verbijsterd en heb geen EPO gebruikt, nu niet en ook in het verleden niet. Ik ben mij er overigens van bewust dat ik met deze uitspraak de schijn tegen mij heb, in het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch doping gebruik is vastgesteld. Ik zal er dan ook alles aan doen wat in mijn macht ligt om de oorzaak te achterhalen en te bewijzen dat ik onschuldig ben. Onderzoeken met gerenommeerde wetenschappers op doping gebied zijn inmiddels gestart. Ik voel mij gesterkt door dopingzaken uit het verleden, zoals die van de Belgische triatleet Rutger Beke, die eerder hebben aangetoond dat een beschuldiging van EPO gebruik toch geleid heeft tot een onvoorwaardelijke en onberispelijke vrijspraak. Uiteraard respecteer en onderschrijf ik de doping regels in Nederland en ben ik voorstander van dopingvrije sportbeoefening.”

Zie ook KNSB factsheet antidopingbeleid: https://knsb.nl/algemeen/pers/

 

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?