Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Marathonpeloton staat te trappelen voor terugkeer meerdaagse: Trachitol Trophy

Gepubliceerd maandag 19 november 2018
Een oude schaatstraditie wordt komende week in ere hersteld. Het marathonpeloton gaat weer los voor een meerdaagse wedstrijd op kunstijs: de Trachitol Trophy. De marathonschaatsers starten donderdag 22 november in Breda, rijden vrijdag in Utrecht en op zaterdag in Hoorn. Zondag 25 november is de finale in Groningen.

De mannen van de lange adem hebben na vier dagen koers 455 rondes (achtereenvolgens 80, 100, 125 en 150) achter de kiezen. De vrouwen rijden in totaal 310 rondes en de beloften hebben zondag 365 rondes op de teller staan. De leider in het klassement krijgt het Trachitol-pijlenpak (zie foto).

Tablettenpak

In elke wedstrijd zijn er drie sprints (inclusief eindsprint) die meetellen voor het puntenklassement. De leider van dat onderdeel mag het Trachitol-tablettenpak aantrekken. Dat is zeker zo opvallend als het spruitjespak dat in vroeger tijden bestemd was voor de klassementsleider in The Greenery Six, die tussen 1998 en 2007 jaarlijks op het programma stond.

Die wedstrijd was feitelijk de opvolger van de Heineken Zesdaagse, waarmee in 1983 een traditie van start ging. Jos Pronk en Coby Borst waren de eerste winnaars. Op de erelijst van de 19 meerdaagsen die sindsdien werden verreden prijken illustere namen als Henri Ruitenberg, Hilbert van der Duim, Richard van Kempen, Yep Kramer, Jan Maarten Heideman, de buitenlanders Cedric Michaud en KC Boutiette, Alida Pasveer, Daniëlle Bekkering en Elma de Vries.

Na het ter ziele gaan van The Greenery Six zijn er nog twee pogingen gewaagd, maar het bleek moeilijk de meerdaagse weer vast op de kalender te krijgen. Winnaars van de laatste editie, de KPN Vierdaagse in 2016-2017, waren Niels Mesu en Francesca Lollobrigida.

Sponsor

Met de komst van sponsor Salveo Pharma, distributeur van de welbekende tabletten tegen keelpijn, is de KNSB in staat de oude meerdaagse in een nieuw jasje te steken. De Trachitol Trophy staat dan ook de komende vier winters met dikke letters op de marathonkalender.

Dat de rijders veel trek hebben in deze extra wedstrijden, blijkt wel uit het feit dat Simon en Irene Schouten de World Cup langebaan in het Japanse Tomakomai ervoor laten schieten. Alle grote namen uit het marathonpeloton zullen in Breda, Utrecht, Hoorn en Groningen aan de start verschijnen.

Zij gaan er vier dagen lang een spannende strijd van maken. Het pakken van rondes voorsprong wordt extra beloond. Elke dag wordt de koers langer, dus snelheid maakt langzaam plaats voor uithoudingsvermogen. Uiteindelijk zullen de sterkste rijders met de langste adem als winnaars op het erepodium staan.

Wie treden in de voetsporen van de grote marathonrijders? Kom kijken in (een van) de stadions, of volg het via de livestream van schaatsen.nl. De NOS zal op tv via NPO1 live verslag doen van de finale in Groningen.

De wedstrijden beginnen in Breda om 18.00 uur, in Utrecht en Hoorn om 19.00 uur en in Groningen om 14.45 uur. Toegangskaarten kosten € 7,50 en zijn online te koop. Aan de kassa kosten de tickets € 8,50. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Trachitol Trials

Rond de wedstrijden worden ook de Trachitol Trials verreden, waarmee toerrijders een geheel verzorgde reis naar de Oostenrijkse Weissensee kunnen verdienen. De rijders die zich voor deze trials hebben gekwalificeerd, kunnen altijd extra aanmoediging gebruiken. Zij starten in Breda om 21.00 uur, in Utrecht en Hoorn om 18.00 uur en in Groningen om 19.00 uur.

Meer nieuws

Samenwerking KNSB en Sidijk krijgt structureel vervolg

'We komen voor het schaatsen, niet voor een derde helft’

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?