Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Marathon keert terug in Heerde aan vooravond Europa Cup inlineskaten

Gepubliceerd woensdag 1 mei 2019

Oude tijden herleven in Heerde, waar de skeelermarathon in ere wordt hersteld. Op 2 mei zal het inlineskate-peloton weer door de dorpskom razen, net als in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. De marathon op wieltjes vindt plaats aan de vooravond van de Europa Cup inlineskaten, die van 3 t/m 5 wordt verreden op de Bertus Dokter Piste in Heerde.

Met deze twee evenementen laat de organiserende Skeelerclub Oost Veluwe (SKOV) zien dat ze het inlineskaten ook in dit jaar na het succesvolle WK weer een stapje verder wil brengen. De marathon in het centrum van Heerde trok indertijd duizenden toeschouwers, maar stierf een stille dood, onder meer door de komst van allerlei verkeersmaatregelen.

Bij SKOV, die intussen een fraaie piste liet aanleggen, bleef altijd het idee sluimeren om zo’n wegwedstrijd weer een nieuwe kans te geven. Dat lukt helaas niet meer op het oude rondje door de dorpskern. “Maar we hebben wel een parkoers kunnen creëren dat dicht tegen het centrum aan ligt”, zegt SKOV-voorzitter Bertus Dokter. “Na zo’n twintig jaar is het mooi om weer een beetje leven in de brouwerij te brengen.”

Start en finish zijn op de Zwolseweg. Op de deelnemerslijst zullen bekende namen uit binnen- en buitenland prijken. Toezeggingen zijn binnen van onder anderen Crispijn Ariëns, Ingmar Berga, Gary Hekman, Patxi Puela, Bianca Roosenboom en Manon Kamminga.

Dankzij sponsors ligt voor hen een aardig prijzengeld te wachten, dat wordt gecombineerd met de marathon van Steenwijk, die daags tevoren ( 1 mei) wordt verreden. Steenwijk is sinds jaar en dag een vast nummer op de inlineskate-kalender. Heerde hoopt dat met zijn marathon, met gratis entree voor het publiek ook weer te worden. “We willen het langzaam uitbreiden”, zegt Dokter. “Voor deze editie verwachten we 2000 tot 3000 toeschouwers.”

Om 16.15 uur beginnen de wedstrijden voor de jeugd, de vrouwen starten om 18.45 uur en het mannenpeloton vertrekt om 20.00 uur.

Europa Cup

Veel van de (inter)nationale cracks zijn volgende week sowieso in Heerde, omdat daar van 3 t/m 5 mei de derde Europa Cup van dit seizoen wordt gehouden. Bij deze wedstrijden, die officieel Holland Cup heten, stonden vorig jaar liefst 26 nationaliteiten aan de start. Dat aantal zal nu, nu het WK niet in Nederland maar in Spanje plaatsvindt, iets lager liggen. Maar nog altijd valt op de piste van SKOV in Heerde volop inline-spektakel te verwachten.

“We hebben nu 400 inschrijvingen binnen, afkomstig uit 21 landen”, zegt SKOV-penningmeester Jannes Wolff. Onder de deelnemers aan die Europa/Holland Cup zitten vele nationale toppers en grote buitenlandse namen als Simon Albrecht, Daniel Niero, Francesca Lollobrigida en Sandrine Tas. De wedstrijden beginnen op vrijdag om 12.00 uur en de zaterdag en zondag om 9.30 uur. Een uitgebreid programma is te vinden via http://skeelerhuus.nl.

Meer nieuws

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?