Ledenraad verbetert eigen besluitvorming en reageert positief op bezuinigingsvoorstel van 1 tot 2,3 miljoen
De Ledenraad van de KNSB heeft vandaag, in zijn 24ste vergadering, afgesproken om de eigen besluitvorming en de samenwerking binnen de bond te verbeteren. Ook reageerde de Ledenraad positief op de voorstellen om vanaf het boekjaar 2018-2019 zeker 1 miljoen en indien noodzakelijk zelfs 2,3 miljoen euro te bezuinigen.
De Ledenraad wil het eigen functioneren versterken door voortaan besluiten te nemen op basis van consent: je hoeft het als lid niet helemaal in detail eens te zijn met een voorstel, maar je moet er wel mee kunnen leven. Alleen bij een overwegend, beargumenteerd bezwaar stem je niet met een voorstel in.
Daarnaast wil de Ledenraad de samenwerking binnen de KNSB verder verbeteren, vanuit de volgende basishouding: naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar, nieuwsgierig zijn naar wat een ander beweegt en onderzoeken welk perspectief je elkaar kunt bieden. Een agendacommissie gaat actief meedenken over de onderwerpen die de Ledenraad behandelt. Een en ander was voorgesteld door een werkgroep onder leiding van Fons Heems.
Bezuinigingen
De Ledenraad reageerde positief op de voorstellen van directeur-bestuurder Piet Geurts om het komend jaar ruim 1 miljoen euro te bezuinigen. Dat is nodig om teruggelopen (sponsor)inkomsten op te vangen. De afgelopen maanden is hiertoe een kerntakendialoog gevoerd met vertegenwoordigers uit alle geledingen van de schaatssport.
Het voorstel is om te snijden in de top van de KNSB-organisatie. Het aantal directeuren neemt af en salarissen worden verlaagd, wat minimaal 300.000 euro oplevert. De commerciële afdeling steekt alleen nog geld en tijd in taken die direct gericht zijn op werving van nieuwe sponsors en behoud van bestaande. Dat bespaart 250.000 euro.
In de voorstellen staat ook dat de KNSB zuiniger zal zijn met topsportfaciliteiten, zoals ijshuur voor topteams en dat opleidingen kostendekkend moeten zijn. Met de Atletenvereniging is besproken dat schaatsers 125.000 euro van hun premiepot inleveren. De topteams bij het langebaanschaatsen gaan vanaf volgend seizoen weer 25.000 euro voor hun licenties betalen.
Plan B
Met dit brede pakket maatregelen wordt ruim 1 miljoen euro bespaard. De exacte uitwerking vindt plaats bij het opstellen van de begroting 2018-2019. Mogelijk is dan nog een extra bezuiniging nodig. Directeur-bestuurder Piet Geurts heeft, vanwege onzekere opbrengsten, een tweede pakket van nog eens 1,25 miljoen euro aan besparingen voorgesteld.
In dit ‘plan B’ zullen alle sectoren binnen de Nederlandse schaatssport extra moeten inleveren: van topsport tot en met breedtesport, van bondsbureau tot en met atleten. “Als wij er niet in slagen om naast KPN een tweede hoofdsponsor te vinden, dan zal dat extra pijn doen”, aldus Geurts. “Voorlopig gaan wij hier niet vanuit, omdat we goede gesprekken voeren met geïnteresseerde partijen. Maar het is beter om voorbereid te zijn op eventuele tegenvallers, vandaar dit plan B.”
Meevaller
Geurts had de Ledenraad ook goed nieuws te melden. De KNSB-organisatie heeft deze winter al kritisch naar zijn eigen uitgaven gekeken. Hierdoor lijkt aan het eind van dit boekjaar 300.000 euro over te blijven. Dit geld kan gebruikt worden om het geslonken weerstandsvermogen aan te vullen.
“Dat positieve resultaat betekent een mooie opsteker richting PyeongChang”, aldus Geurts. “Want nu is het tijd voor datgene waar het heel deze winter om draait: de Olympische Spelen. Wij doen onze uiterste best om de schaatssport in Nederland een gezonde toekomst te bieden. Onze schaatsers werken al vier jaar keihard om het succes van Sotsji te herhalen. Laten wij hen van harte aanmoedigen, zodat ze kunnen laten zien dat wij nog steeds het beste schaatsland van de wereld zijn.”