Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Ledenaantal grootste uitdaging voor sportclubs

Gepubliceerd vrijdag 15 november 2019
Het overgrote deel van de sportverenigingen in Nederland maakt zich geen zorgen over de toekomst. Ruim vier op de tien clubs (44%) ziet de toekomst van hun vereniging zelfs (zeer) zonnig in. De grootste uitdaging voor clubs is het werven en behouden van leden. Dat blijkt uit onderzoek van Mulier Instituut.

Opvallend is dat het aantal clubs dat de toekomst negatief inziet (11%) is verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden (6%). De meerderheid van de clubs (45%) ziet de toekomst van de vereniging niet positief in, maar ook niet somber. Het werven en behoud van leden wordt door zowel pessimistische, als optimistische clubs gezien als de grootste uitdaging voor de toekomst.

Kleine verenigingen (≤ 100 leden, 15%), verenigingen van semi-individuele sporten (12%), met binnensporten (12%) en zonder eigen accommodatie (16%) zijn het vaakst negatief over hun toekomst. Grote (> 250 leden) en middelgrote verenigingen (101-250 leden) zijn in tien jaar tijd juist positiever naar hun toekomst gaan kijken.

Vergrijzing en individualisering

Verenigingen houden voornamelijk omgevingsfactoren verantwoordelijk voor de uitdagingen die hen te wachten staan. Vergrijzing, individualisering en een afname van de populariteit van de sport zien verenigingen als reden voor de (verwachte) afname van leden bij hun vereniging. Daarnaast wordt een afname van de bereidwilligheid van leden om vrijwilligerstaken en bestuurstaken te verrichten als trend geïdentificeerd.

IJSTIJD!

De KNSB vindt ledenwerving en -behoud ook een belangrijk onderwerp. Mede daarom organiseren we de laatste jaren IJSTIJD!. Met IJSTIJD! krijgen meer kinderen t/m 12 jaar de kans kennis te maken met schaatsen en doorstroming naar de verenigingen te stimuleren. De kinderen krijgen, na het schoolschaatsen, een unieke code om via het digitale platform op schaatsen.nl/ijstijd nog een keer te kunnen schaatsen. Door een vervolgaanbod te creëren, hebben verenigingen de zekerheid dat het aanbod door een grote groep schoolschaatsers gezien gaat worden. Het vervolgaanbod kan bestaan uit bijvoorbeeld een proefles of andere activiteit van de vereniging of schaatsschool. Kijk op de informatiepagina voor meer informatie over IJSTIJD!.

Bekijk het factsheet ‘Hoe zien sportverenigingen hun toekomst? De grootste uitdagingen voor sportclubs’.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?