Last van regels, bang voor financieel risico? KNSB verzekert clubs en adviseert besturen
Auteur: Carl Mureau
Auteur: Carl Mureau
Wist je dat je als bestuurslid van een schaats- of skateclub van de KNSB automatisch verzekerd bent voor bestuurdersaansprakelijkheid? En dat je dus niet hoeft te vrezen dat een financiële tegenvaller van de club jou persoonlijk in de portemonnee treft?
De KNSB heeft drie collectieve verzekeringen: voor (bedrijfs- en bestuurders-) aansprakelijkheid en ongevallen. Die verzekeringen maken deel uit van het lidmaatschap van de KNSB. Als vereniging hoef je hiervoor niets extra’s te betalen of regelen. Meer informatie over die collectieve verzekeringen vind je hier.
Wist je ook dat de KNSB verenigingsadviseurs heeft die jou als bestuur op veel gebieden kunnen ondersteunen? Meer informatie daarover vind je hier.
"Als vereniging die is aangesloten bij de KNSB, en dat zijn er bijna 650, kun je gewoon van deze diensten gebruik maken”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “Verzekeringen en advisering zijn zaken die standaard onder het lidmaatschap vallen, waarvoor je contributie betaalt en dus ook veel terugkrijgt.”
Berichtgeving
Trouw reageert hiermee op recente berichtgeving, onder meer via NOS en Nieuwsuur, dat bestuurders van sportclubs zwichten onder regeldruk én risico’s op financiële schade. Daarin werd een basketbalbestuurder aangehaald, die na het faillissement van zijn club vreesde voor een half miljoen euro privé het schip in te gaan.
“Zoiets is voor clubs bij de KNSB ondenkbaar”, zegt Trouw. “Tenzij je zelf bewust fraudeert of wanbeleid voert, zijn dit soort risico’s via de verzekering netjes afgedekt. Hetzelfde geldt voor schade die veroorzaakt wordt door leden tijdens activiteiten van de club. En als iemand bij een ongeval blijvend letsel oploopt, keert de verzekering ook een (bescheiden) bedrag uit.”
Voor de kleine lettertjes verwijst hij naar bovengenoemde website of naar die van KNSB’s verzekeringspartner Everion. Trouw: “Wat ik wil benadrukken is dat wij als bond deze service bieden. Wij waarderen het enorm dat duizenden vrijwilligers zich inzetten voor de schaats- en skatesport. Van moderne clubbestuurders wordt veel gevraagd. Het kan niet zo zijn dat je door dat vrijwilligerswerk privé in de financiële problemen belandt. En dat gebeurt dus ook niet.”
Trouw raadt clubs wel aan om hun verzekeringen nog eens onder de loep te nemen. Want mocht je ook bij een andere partij verzekeringen hebben afgesloten, dan is het zeker de moeite waard om te checken of je op onderdelen niet per ongeluk dubbel verzekerd bent. “Als dat het geval is, heb je snel een besparing gemaakt. En het voorkomt gedoe, waarbij de ene verzekeraar naar de andere wijst, als er iets aan de hand is.”
Groeiende regeldruk
De helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder doet vrijwilligerswerk, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vaakst gebeurt dat bij de sportvereniging. In dorpen doen relatief meer mensen vrijwilligerswerk dan in stedelijke gebieden. Het lukt niet alle verenigingen om vrijwilligers te vinden. Vooral bestuurswerk is niet populair, constateert het CBS.
Dat laatste kan te maken hebben met groeiende regeldruk, het tweede punt uit de recente berichtgeving. Van AVG tot WBTR, het is niet mals wat je als vereniging voor je kiezen krijgt. “Weet wel dat we vanuit de KNSB alles doen om je hierbij te ondersteunen”, zegt Trouw. “Dat doen we bijvoorbeeld met standaardstatuten, veel praktische informatie op knsb.nl én onze verenigingsadviseurs staan altijd voor besturen klaar. Zij hebben misschien niet direct een antwoord op je vraag, maar samen kom je haast altijd tot een oplossing.”
Hij wijst daarnaast op het lobbywerk dat de KNSB via sportkoepel NOC*NSF verricht richting overheden. Bij NOC*NSF is sowieso veel expertise aanwezig waarmee verenigingen hun voordeel kunnen doen, zoals dit nuttige Handboek wet- en regelgeving. En dankzij de sportlobby toetst de rijksoverheid nieuwe wetgeving voortaan op regeldruk voor sportclubs, via de zogeheten vrijwilligersdruktoets.
Trouw: “Samen voor het schaatsen en skaten is ons motto. Daarbij ondersteunen en helpen wij elkaar graag.”
Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB: "Het kan niet zo zijn dat je door vrijwilligerswerk privé in de financiële problemen belandt."