Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Laatste Bondscongres KNSB (met video)

Gepubliceerd zaterdag 19 december 2009
Doekle Terpstra: ’Het wij-zij-denken is voorbij’


Biddinghuizen, 19 december 2009

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft tijdens haar 15e Bondscongres in Biddinghuizen unaniem de nieuwe statuten en reglementen aangenomen, nodig om de nieuwe bestuurs- en organisatiestructuur van de bond, die jongstleden juni werden goedgekeurd, te gaan uitwerken en implementeren. Daarmee nam de KNSB definitief afscheid van het Bondscongres als hoogste besluitorgaan binnen de schaatsbond. De Congresvorm wordt vervangen door een Ledenraad en twee Stuurgroepen; een Stuurgroep Topsport en een Stuurgroep Breedtesport. In de Stuurgroep Topsport hebben ook vertegenwoordigers van de merkenteams en de atleten zitting. De volledige implementatie, onder andere het kiezen en benoemen van de leden van de Ledenraad en de beide Stuurgroepen, moet het komende half jaar zijn beslag krijgen, waarna de KNSB in z’n nieuwe bestuursvorm op 1 juni definitief van start kan gaan.
Doekle Terpstra: “Het wij-zij-denken is voorbij. We gaan met z’n allen, inclusief het kunstrijden, het inline skaten, de merkenteams en de atleten werken aan een nieuwe KNSB.”

De invoering van een nieuw contributiebeleid, nodig om ook in de toekomst in aanmerking te blijven komen voor de subsidiestroom van NOC*NSF, leverde flinke discussie op, vooral vanwege praktische bezwaren over de termijn waarop e.e.a. zou moeten worden ingevoerd. Na stemming besloot de vergadering om het nieuwe contributiestelsel in twee stappen door te voeren: facultatief vanaf 1 januari 2010, bindend vanaf 1 juli volgend jaar.

In zijn inleiding noemde KNSB-voorzitter Doekle Terpstra de turbulente bestuurlijke periode van het afgelopen half jaar. “Niet alleen de nieuwe bestuurs- en organisatiestructuur vroeg veel aandacht, ook diverse andere dossiers hielden de KNSB bezig”, aldus de preses van de schaatsbond. “Er was de toch wel verrassende mededeling dat AEGON na dit seizoen de schaatssport na 25 jaar als hoofdsponsor van de KNSB de rug toekeert. Maar het is natuurlijk fantastisch dat we tegelijkertijd de KPN konden aankondigen als opvolger.” Veel aandacht vroegen de integratie van de Skate Bond Nederland (SBN), het kunstrijden en de DSB-affaire, benadrukte Terpstra. Net zoals het dossier rond de Nederlandse Kazachstanen, de dopingkwestie rond Wesley L. en sinds jongstleden zondag de zaak Gretha Smit. “Wat die laatste affaire betreft hebben we samen met NOC*NSF meteen besloten snel tot actie te moeten komen, waarbij een onafhankelijke commissie onder leiding van Jan Loorbach een feitenonderzoek gaat doen en deze gaat toetsen aan de integriteitscodes die er in de (schaats)sport bestaan.

terpstra_bakker_150Voor hun verdiensten voor de schaatssport werden Heinze Bakker, Jan Oosting, Piet Hein Debets en Gerrit van der Valk Bouman benoemd tot lid van verdienste van de KNSB. Eerder had Toon Steltenpool tijdens de jaarvergadering van het gewest Noord-Holland/Utrecht in november dezelfde onderscheiding al opgespeld gekregen. De Van Helomaprijs, een onderscheiding voor een organisatie of vereniging die zich op bijzondere wijze voor de schaatssport heeft ingezet, werd uitgereikt aan STV Eemsmond vanwege het jaarlijks organiseren van het enige landelijke pupillentoernooi.

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?