Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Kunstschaatsster Lindsay van Zundert is nu helemaal zeker van deelname aan Olympische Spelen

Gepubliceerd woensdag 24 november 2021

De kogel is door de kerk: kunstrijdster Lindsay van Zundert (16) is als eerste Nederlandse schaatser verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Beijing (4 t/m 20 februari 2022). NOC*NSF heeft de voordracht van schaatsbond KNSB vandaag officieel goedgekeurd.

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, bracht het goede nieuws zojuist in een online-meeting over aan de kunstrijdster uit Etten-Leur. Die reageerde aangenaam verrast.

“Nederland hoort in het langebaanschaatsen en shorttrack aan de wereldtop. Hartstikke mooi dat we nu ook bij het kunstrijden terug zijn op het hoogste toneel: de Olympische Spelen”, zegt technisch directeur De Wit. “Lindsay is een groot talent, gedreven en gefocust. Haar prestatie op het WK was heel bijzonder en zij mag dit nu zelf een vervolg geven in Beijing. Dat is geweldig voor Lindsay en het hele kunstrijden in Nederland.”

Het is voor het eerst sinds 1976 dat een Nederlandse kunstrijdster aan de Olympische Spelen deelneemt. In Innsbruck won Dianne de Leeuw 45 jaar geleden een zilveren medaille. Dat Nederland een kunstrijdster afvaardigt is te danken aan de 16de plaats die Lindsay van Zundert in maart behaalde bij de WK in Stockholm, met een score van 174,50 punten.

Vanaf dat moment was Van Zundert zelf voor die plek genomineerd, maar ze was nog niet zeker van een olympisch startbewijs. Concurrente Niki Wories zou daarvoor nog in aanmerking komen als zij dit najaar tweemaal een score van minstens 186 punten zou laten noteren. Bij de NRW Trophy (Dortmund, 6-7 november) en de Warsaw Cup (Warschau, afgelopen weekeinde) is dat niet gelukt, waarmee haar (kleine) kans verkeken is.

Na de Warsaw Cup heeft de KNSB Lindsay van Zundert officieel voorgedragen voor de Spelen, die over 71 dagen beginnen. Vandaag kwam de officiële boodschap uit Papendal, dat NOC*NSF de voordracht heeft omgezet in een kwalificatie. Ofwel: Van Zundert zal in februari namens TeamNL deelnemen aan de Spelen.

Zij is daarmee de eerste schaatser die een olympische kwalificatie op zak heeft. De langebaanschaatsers en shorttrackers weten pas later dit seizoen waar ze aan toe zijn.

Geschiedenis
Dianne de Leeuw veroverde bij haar tweede deelname aan de Spelen zilver in Innsbruck (1976). Sjoukje Dijkstra deed drie keer mee aan de Olympische Spelen, met de gouden plak van 1964 als hoogtepunt. Ook Joan Haanappel (1956, 1960) en Alida Stoppelman (1952) waren namens Nederland op de Spelen als actief. Dijkstra en Haanappel ondersteunen Lindsay van Zundert sinds enkele jaren, zowel sporttechnisch als financieel, via hun Stichting Kunstrijden Nederland.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?