Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KPN NK marathon op Gronings kunstijs wordt wederom nieuwjaarsspektakel

Gepubliceerd dinsdag 1 januari 2019
Vergeet het schansspringen of de Wiener Philharmoniker, voor echt spektakel op nieuwjaarsdag moet je in Groningen zijn bij de KPN NK Marathonschaatsen. Op het kunstijs van Sportcentrum Kardinge is Irene Schouten, na drie zeges op rij, weer huizenhoog favoriet. Haar broer Simon Schouten zal het loodzwaar krijgen om zijn titel te prolongeren.
Bij de mannen belooft het immers weer een echte titanenstrijd te worden. Groninger Sjoerd den Hertog, winnaar van de KNSB Cup van vorige winter, ontpopt zich dit seizoen als de meest complete rijder van het hele peloton. Drie maal kwam hij als eerste over de finish, onder meer bij de openingswedstrijd in Amsterdam. Hij geldt als de grootste kanshebber voor de zege op 1 januari. “Ik kan niet ontkennen dat ik een van de favorieten ben”, zegt de schaatser van Team Okay Fashion & Jeans. “Maar ik ga mijn concurrenten zeker niet onderschatten.”
Rivalen
Wie die rivalen zijn? Gary Hekman (AB Vakwerk) is definitief de rapste sprinter van het peloton. Maar een race over 150 ronden eindigt zelden in een pelotonsprint. Simon Schouten en het hele Team Royal A-ware. Sinds 2008 grepen de pupillen van coach Jillert Anema slechts één keer naast het goud. Komt dit jaar een eind aan die indrukwekkende reeks? De blauwe brigade is niet langer oppermachtig, maar met Schouten, Bob de Vries, Jorrit Bergsma en recordkampioen Arjan Stroetinga heeft Royal A-ware mannen in huis die weten hoe je een NK kunt winnen.
Nog een kandidaat voor de titel is dit seizoen Crispijn Ariëns, ploegmakker van Den Hertog. “Ik zie in trainingen en wedstrijden hoe sterk hij is. Ook aan het eind van een lange, zware koers is Crispijn nog in staat hard rondjes te rijden.”
De man die het vijftal favorieten compleet maakt is Mats Stoltenborg (Bouw &Techniek), die als het maar even kan op avontuur zal gaan. En vergeet ook diens teamgenoot Robert Post niet, de Groninger die afgelopen zaterdag in Breda zijn langverwachte eerste zege pakte.
Het zal hoe dan ook vuurwerk worden in Groningen, ooit de thuisbaan van Sjoerd den Hertog. Hij kijkt er naar uit, naar dit NK in zijn eigen stad. “Dat is zeker leuk. Er staan meer vrienden en bekenden langs de kant dan bij gewone competitiewedstrijden. Ik heb er zin in!”
Vrouwen
Bij de vrouwen is de concurrentiestrijd dit seizoen een stuk minder heftig. Als Irene Schouten bij een marathon aan de start verschijnt, wint ze hem ook. Acht keer verscheen ze op het ijs, acht keer kwam ze als eerste over de finish. Bij de Trachitol Trophy pakte ze alle vier etappes op een rij, inclusief de finale over 100 ronden in Groningen.
De Andijkse, die vanwege de World Cup mass starts geregeld een marathon laat schieten, was de afgelopen drie jaar al de beste bij het NK op kunstijs. Het moet vreemd lopen als de titel haar nu zou ontgaan. Temeer omdat ze kan leunen op een ijzersterk team, Royal A-ware, met Carien Kleibeuker als trouwe superknecht.
De enigen die het Schouten lastig zouden kunnen maken, zijn de vrouwen van Team mkbasics.nl, met name Lisa van der Geest en Iris van der Stelt. Of misschien heeft de in het peloton teruggekeerde Manon Kamminga (team A6.nl) weer genoeg power in de benen om Schouten op de meet te verrassen.
Programma KPN NK Marathon Kunstijs, 1 januari 2019:
13.00 uur: Masters (100 ronden)
14.15 uur: Neo-senioren (100 ronden)
16.00 uur: Vrouwen (100 ronden)
17.30 uur: Mannen (150 ronden)

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?