Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB wil topsportprestaties Winterspelen 2018 borgen met o.a. nieuw licentiemodel en aanpassing premiestelsel

Gepubliceerd woensdag 16 maart 2016

De KNSB wil een stabiele basis creëren richting de Winterspelen 2018 en verder. De schaatsbond vindt het cruciaal dat topsportfaciliteiten en talentontwikkeling zo veel mogelijk in stand blijven. Verder komt er een nieuw licentiemodel en past de KNSB het premiestelsel aan. De bond is in gesprek met partijen als teams en atleten om deze stabiele basis voor de continuïteit van de schaatssport verder vorm te geven.

De KNSB vindt het belangrijk om het beste schaatsland van de wereld te blijven. De veranderende markt en de huidige financiële situatie van de schaatssport maakt echter dat de sport moet vernieuwen. De afgelopen twee jaar heeft de schaatsbond 3,5 miljoen euro bezuinigd, onder andere door een personeelsreductie van dertig procent. Maar er moet meer gebeuren.

Nieuw licentiemodel

De afgelopen jaren is met teams en atleten gesproken over een nieuwe structuur van samenwerken, de zogenoemde entiteit. De visie achter de entiteit is het gezamenlijk creëren van waarde voor de schaatssport. Schaatsers, teams en bond spraken met elkaar af om vanuit één gemeenschappelijk collectief nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en op andere manieren die waarde te creëren. Er moet worden erkend dat partijen dit tot nu toe niet hebben kunnen waarmaken binnen één gemeenschappelijke structuur. De aandacht wordt nu eerst gericht op een stabiele basis, om daarna de gezamenlijke visie op waardecreatie samen verder te realiseren.

Het nieuwe licentiemodel voor komend seizoen tot en met de Spelen in 2018 is de eerste stap in deze richting. De focus ligt op het leveren van waarde, kwaliteit en transparantie voor de schaatssport. De KNSB kent een licentie toe aan een schaatsteam als dit team voldoet aan bepaalde organisatorische en sporttechnische criteria. Het zogenoemde Topteam krijgt hier rechten voor terug. Er worden in het nieuwe model alleen concrete basisafspraken gemaakt, zowel sporttechnisch als commercieel, zoals ijshuur, zichtbaarheid, hospitality en reis- en verblijfskosten.

De KNSB houdt de licentiebijdrage voor de periode 2016-2018 op het zelfde niveau als de huidige overeenkomst (2014-2016). De licentiebijdrage blijft 100.000 euro, wel wordt de licentiebijdrage een vaste bijdrage. Conform de langetermijnvisie van de KNSB is er in het nieuwe model ruimte voor maximaal zes Topteams. Het voorstel voor dit licentiemodel is mede ontwikkeld na gesprekken met Topteams, de Atletenvereniging en andere belanghebbenden. De komende periode is er ruimte voor feedback. In mei 2016 zal het model definitief zijn.

Aanpassing premiestelsel

Het investeren in atleten is belangrijk om de topprestaties te borgen, zowel als het gaat om de huidige topsporters als de talenten van de toekomst. Cruciaal is dat topsportfaciliteiten en talentontwikkeling voor alle disciplines zo veel mogelijk in stand wordt gehouden. Daarnaast blijft het belonen van de huidige topsporters belangrijk, omdat zij als ambassadeurs van de sport bijdragen aan de aantrekkelijkheid en aandacht van de sport op het allerhoogste niveau. Naast het prijzengeld van de ISU financiert de KNSB een premiestelsel voor de discipline langebaan. De KNSB verlaagt het bedrag van het stelsel van 1,1 miljoen euro naar 600.000 euro. Samen met de Atletenvereniging wordt gekeken naar de toekomst van dit model.

Theo Fledderus, algemeen directeur KNSB:Als het gaat om topsport ligt de focus op het creëren van een stabiele basis voor het borgen van topprestaties. Met alle partijen samen kijken we hoe we ons het beste kunnen aanpassen aan de huidige omstandigheden. We houden de voorzieningen voor de topsport zoveel mogelijk in stand en het nieuwe licentiemodel draagt bij aan meer stabiliteit. Ook willen we de topschaatsers als belangrijkste ambassadeurs van de sport blijven belonen, wel wordt de premieregeling bijgesteld naar de huidige realiteit.”

Maurits Hendriks, Technisch Directeur van NOC*NSF zei in een reactie: “De schaatssport is van grote betekenis voor ons land. Zowel in sportief als in sociaal cultureel opzicht. De KNSB neemt haar verantwoordelijkheid om de topsportprestaties te borgen in aanloop naar de Spelen van 2018. Laten we met alle partijen samen de schouders eronder zetten om de geweldige prestaties in het schaatsen en het plezier dat heel Nederland aan deze sport beleeft, voort te zetten”.

Zie ook de factsheets “KNSB Premiestelsel” en “KNSB Lange termijn visie topsport langebaan” op KNSB/pers

 

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?